Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

söndag 22 juli 2012

Bör någon avgå?

Ett dygn efter massakern i Gävle börjar den värsta chocken släppa och man kan så smått börja tänka på framtiden och hur man ska kunna reparera det som hände igår. Och en av de första frågorna är - bör någon avgå?

Jag tror fortfarande att Mikael Stahre och Magnus Edlund har det rätta engagemanget och fotbollskunnandet att leda det här laget. Det förutsätter dock att de drar rätt slutsatser av förnedringen igår och justerar i spelidén. Det improduktiva kortpassningsspelet måste ersättas av ett rakare och effektivare spel som leder till fler avslut och laget måste även bli bättre balanserat defensivt. Rollfördelningen på innermittfältet, med en uttalad defensiv mittfältare, känns som en viktig nyckel till hur man skapar balans i det här laget.

Jag tror att Håkan Milds tid som sportchef börjar närma sig sitt slut - om det inte sker i sommar så lär det ske inför nästa säsong. Ingen kan betvivla Håkans engagemang och hjärta för föreningen men förmågan att omvandla detta till konkreta sportsliga prestationer börjar lysa med sin frånvaro. Håkan har aldrig gillat att kommunicera via media men i tider av kris som nu så blir detta en stor ledarskapsbrist när inte sportchefen tydligt kan berätta vad det är han vill och hur han tänker genomföra det.

Jag tycker att Tobias Hysén bör stiga av som lagkapten redan till nästa match mot Syrianska. Tobbe är och kommer alltid att vara en ärkeängel och klubblegendar men han är ingen ledare på plan. Det finns ingen som hänger så mycket med axlarna när det går laget emot och det finns ingen som slår ut så mycket med armarna när det passas fel som just Tobbe. Han är tyvärr för mycket spontan känslomänniska och för lite disciplinerad ledare för att vara en bra lagkapten. Frågan är dessutom om inte pressen av kaptenskapet har bidragit till hans försämrade spel den här säsongen.

Flera av spelarna börjar nog närma sig en punkt där man kvalitetsmässigt kan se slutet på deras tid i Blåvitt och det är tveksamt om t ex Valgardsson, Lund, Jonsson, Stiller, Sandberg, Ericsson och Selakovic finns kvar i föreningen 2013. Frågan är om man även klarar av att svälja prestigeförlusten och göra sig av med nya spelare som t ex Sobralense? Vi kommer att behöva nytt blod till nästa säsong - engagerade spelare som presterar!

2 kommentarer: