Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 3 juli 2012

Fokusera på Europaplatsen

Efter sex veckors EM-uppehåll är det bara att konstatera att vissa saker inte har förändrats särskilt mycket - Blåvitt har fortfarande ett av allsvenskans sämsta försvar. Målen vi släpper in är enkla och billiga och vi klarar inte av att hålla ledningar. Philip Haglund har en frejdig spelstil men positionssäker mittback kommer han nog aldrig att bli. Kanske hade Stahre varit bättre betjänt av att stoppa in en naturlig mittback som Azulay tillsammans med JJ när Waehler gick sönder på uppvärmningen? Det hade åtminstone gett en mer försiktig backlinje som fokuserade på defensiven.

Och det är naturligtvis sjukt frustrerande för ett lag med en stark offensiv att i varenda match hamna i uppförsbacke. Istället för att få spela sitt spel och nöta ner motståndarna så får våra offensiva spelare ägna sig åt ett tröstlöst jagande i motvind. Jag är nog beredd att ge dagens offensiva startspelare en chans till även i nästa match mot Helsingborg även om ett alternativ naturligtvis är att Sana tar vänsterkanten, Tobbe går upp på topp och Söder börjar på bänken.

När det gäller de defensiva positionerna vette fan vad vi ska göra. Vi får väl först se om Waehler (som ikväll påstår sig ha blivit träffad av en sten) hinner bli återställd till matchen mot Helsingborg nästa måndag. Kanske riskar man även lite med Dyrestam som vänsterback för Logi är alltför ofta en rundningskona i försvarsläge?

Blåvitt ligger just nu på trettonde plats men det är bara sex poäng upp till tredjeplatsen som ger Europaspel nästa säsong och det finns hela 51 poäng kvar att spela om. Dessutom behöver man bara vinna en cupmatch i år för att ge 2013 års upplaga av Blåvitt en chans att vinna cupen nästa år och den vägen säkra Europaspel. Europaplats under 2013 känns fortfarande helt rimligt för Blåvitt och det är kring detta som den fortsatta säsongens mål bör fokuseras.

2 kommentarer:

 1. Bra skrivet. Jäkligt tröttsamt med dessa ständigt enkla mål i baken. De e ju fan att Waehler också ska gå sönder...med honom och Dyre på plan hade detta varit en helt ok försvarslinje. Sedan är det synd att Alvbåge inte verkar kunna göra några matchavgörande räddningar.

  SvaraRadera
 2. Backarna i IFK spelar skit... Defensivt är våra ytterbackar katastrof. Salomonsson får alldeles för lite skit för sitt usla inläggsspel offensivt eller för ruskigt dåliga frisparkar med "ronaldotillslag"(har egentligen inget med Ronaldo att göra).
  Men det var ju deffensiven en back ska klara av innan han kan tänka på just det offensiva... och defensivt är han helt värdelös!
  Förstår inte hur vissa supportrar kunde vilja ha med honom till VM-laget.
  Med allt detta sagt om Salomonsson så är han inte sämst i blåvitt men den hypen han har fått är helt galen.

  Undrar hur Azulay känner sig som är väl först 5 mittback i IFK...
  Märkligt att IFK-signar honom för mer om man nu inte tror mer på honom.

  SvaraRadera