Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 7 augusti 2012

Ett första besök på Nya Parken

Nya Parken i Norrköping kommer aldrig att vinna något skönhetspris för snygg design och vacker utsida men det är ju insidan som räknas har man fått lära sig. Igår besökte jag arenan för första gången och gillade många detaljer där även om det fanns en del mindre kloka saker också (klicka på bilderna för bättre upplösning).


Man kan börja med att konstatera att vistelseytorna inne på arenan känns mer generösa än på Gamla Ullevi. Gångytorna vid kioskerna är bredare, toaletterna är rymligare och har dörrarna utspridda för bättre genomflöde och supporterpuben är inglasad och belägen inomhus. Entréerna in till läktarna är också bredare vilket underlättar flödet in och ut. Till skillnad från Gamla Ullevi verkar dock inte säkerheten vara lika tight och det fanns ingen sektionering mellan läktarsektionerna för hemmasupportrarna utan jag kunde lätt promenera mellan långsida och kortsida.


Den södra kortsidan på arenan saknar fortfarande tak och det känns som att det är ett framtida utbyggnadsprojekt. Bortaklacken är placerad här och det såg ut att bli en blöt kväll för våra tillresta supportrar. Arrangören valde dock att flytta in våra fans under tak på närmaste sektion på långsidan och Blåvitts nytillträdde SLO (supporter liaison officer) Anders Almgren ska ha bidragit till att denna omflyttning skedde så det var en bra start på jobbet för honom.


Jag är förtjust i arenor som bara har en etage och tycker att det formatet fungerar alldeles utmärkt upp till ca 20-25000 åskådare. Då kan alla fansen interagera med varandra och man kan lättare koordinera t ex sånginsatser och tifon. På Nya Parken har man tagit bort stolarna på en av sektionerna på den norra kortsidan för hemmafansen som vill stå och sjunga. Jag kan tycka att de borde ha valt den mittersta sektionen på kortsidan som ståplatssektion för att ge hemmafansen en mer central placering och få bästa ljudeffekt.


På Nya Parken har man placerat den inglasade restaurangen i ena hörnet vilket gör att den inte stjäl utrymme från värdefulla sittplatser på långsidan. De 16 sponsorlogerna ligger högst upp på västra långsidan och jag utgår ifrån att de har förbindelse till restaurangen genom en korridor - man vill ju inte låta föreningens dyrt betalande sponsorer törsta ihjäl före match och i halvtid.


På den östra långsidan har man dock snålat lite på konstruktionen för taket vilket gör att man får ha massa bärande pelare här. Helt klart försämrar det sikten för de som sitter högt upp och att försöka se den enda ljustavlan på arenan genom en djungel av pelare var inte heller lätt.


Till slut bifogar jag en bild på en smart byggnadsfetischistisk detalj som underlättar städningen inne på läktarna. Man har låtit betonggolvet luta lite längst in under stolarna vilket gör att skräp kan städas bort enklare och ytorna hålls renare från snus, vätskor etc. Har du någonsin kollat under stolarna på Gamla Ullevi även före match så kan du se att renhållningen just där inte alltid är den bästa.


2 kommentarer:

  1. Kul att du tykcte om Nya Parken, föredrar också arenor i ett etage. Anledningen till att pelarna skymmer sikten på östra är att det ursprungligen planerades för loger där som på VM läktaren. /pekingsnok

    SvaraRadera