Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

lördag 4 augusti 2012

Om kontraktslängd och utgående kontrakt 2013

Ett år är ju en lång tid i fotboll men redan nu behöver man börja titta på de sju spelare som har utgående kontrakt 2013 och bedöma var det är mest angeläget att försöka förhandla fram kontraktsförlängningar.

Att man hamnade i ett bosmanläge med Sana var naturligtvis olyckligt men inte alls överraskande för på samma sätt som föreningen kan uppskatta en spelares värde så kan även spelarens agent göra det. Och jag är ganska säker på att agenterna avråder yngre spelare som snart är mogna för den utländska marknaden att skriva på kontraktsförlängningar. Det blir ju så mycket lättare att genomföra en transfer, fler klubbar att välja mellan och mer pengar till spelaren (och agenten...) om spelaren har ett kortare kontrakt.

För föreningen handlar det om att få till tillräckligt långa kontrakt i god tid innan spelaren är mogen för en utlandskarriär. Att t ex DMK och Allansson fick rekordlånga seniorkontrakt på 4,5 år var ingen slump utan man räknar med att dessa killar kommer att vara redo för utlandet innan dessa kontrakt har löpt ut. I andra fall är man inte lika säker på en spelares framtida utveckling och ger ett något kortare första seniorkontrakt som t ex med Azulay (2,5 år). Här får man dock vara redo med en kontraktsförlängning i god tid ifall spelaren utvecklas väl.

Tre av spelarna med utgående kontrakt 2013 är intressant att få förlängda kontrakt på och det är Dyrestam, Bärkroth och Söder. Helt lätt kommer det dock inte att bli för man har ju redan försökt med Dyrestam och har fått ett avvaktande svar. Frågan är om Blåvitt har tillräckligt mycket ekonomiska muskler i form av kontraktsvillkor och sign-on för att få till ett förlängt kontrakt eller om man helt enkelt får acceptera sin plats i näringskedjan och ta det som ges när spelarna går billigt nästa sommar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar