Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

torsdag 16 augusti 2012

Om lillebror åker ur...

Vår vanartade lillebror i grönsvarta kläder har satt sig ordentligt i knipa både sportsligt och ekonomiskt. Än så länge är det fortfarande en öppen fråga om de klarar sig kvar i Allsvenskan men man kan spekulera lite i vad det skulle innebära ekonomiskt för Blåvitt om Gais åkte ur:

 • Blåvitts publiksnitt kommer att minska då ett lag som drar 17 000 ersätts med ett lag som drar ca 8 000. Slår man ut det över säsongen så innebär det en snittminskning med 600 pers vilket motsvarar drygt 5%.
 • Blåvitt tappar derbyintäkter på drygt 2,5 mkr och det motsvarar nästan 10% av de samlade matchintäkterna. Man ska även komma ihåg att derbyt mot Gais är prissatt i en högre kategori vilket gör att man tjänar extra mycket på denna match. Lite spekulativt skulle man kunna fundera över om Blåvitt kanske väljer att prismässigt uppgradera Elfsborgsmatchen till derbystatus för att kompensera sig lite?
 • Det är svårt att värdera hur detta skulle påverka Blåvitts möjligheter att få Clean Court men en gissning är att det skulle bli svårare - med både Gais och Öis i en lägre serie blir ju arenabolaget GotEvent ännu mer beroende av Blåvitts varumärke för att kunna sälja reklam och loger på Gamla Ullevi.

Om Blåvitt skulle få ordning på det sportsliga och återigen bli ett allsvenskt topplag så finns det naturligtvis en stor potential att långsiktigt tjäna pengar på att vara det enda allsvenska laget på Gamla Ullevi med alla de fördelar det innebär gentemot marginalåskådare, evenemangspublik och sponsorer. År 2009 när Blåvitt var med i guldracet till sista omgången så hade man ett publiksnitt på 13 800 pers och detta år låg som bekant både Gais och Öis i Allsvenskan. Nog borde det finnas potential att ytterligare öka detta publiksnitt om man blir ensam herre på täppan?

Edit 120816: Oooops, Ellosmatchen är visst redan prissatt som derby.

10 kommentarer:

 1. Jag väntade på ditt inlägg om detta.
  Det skulle vara kul om du kunde ta med de positiva bitarna det kan innebära för IFK Göteborg om Gais åker ur.
  Mindre konkurens om talanger, sponsorer m.m
  Är det verkligen så illa för IFK om man väger upp både för och nackdelar om Gais skulle åka ur ?

  SvaraRadera
 2. Anonym:
  Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om de positiva bitarna. Jag har liksom en känsla av att i en evenemangsstad som Göteborg så är både marginalåskådare och sponsorer mer rörliga och det är inte alls troligt att de kommer till oss enbara för att Gais åker ur. Jag tror att positiva sportsliga resultat är en större framgångsfaktor här och då spelar det ingen roll om Gais är kvar eller åker ur.

  När det gäller talanger så spelar vi och Gais inte i samma division och de harsom regel ingen chans på de talanger som vi vill ha. Häcken är ett mycket större hot här.

  Får fundera lite mer under hösten så kanske jag kommer med ett inlägg om detta längre fram. Om någon annan har teorier hur det kan gå får ni gärna skriva det här i kommentarsfältet.

  SvaraRadera
 3. Matchen mot Ellos är redan derbyprissatt.

  Vi får inte stirra oss blinda på en enskild match. Många supportrar som bara går och ser ett par matcher per säsong väljer troligtvis ett derby. Nu kommer de gå och se en annan match istället. Den här skillnaden är kanske mindre nu än när vi spelade på gamla Gamla och flyttade derbyn till nya. Då märktes det en klar minskning i publiksiffran på matchen direkt innan och direkt efter derbyt.

  Sedan kommer vi få mer utrymme i media med en konkurrent mindre. Som det är nu kvoteras gaisartiklar in i radio/tidningar trots att intresset för Blåvitt är så mycket större. Det slipper vi och värdet på större inför-artiklar i tidningar är svårbedömt men ändå hyfsat stort.

  Själv ser jag bara fördelar om/när gais åker ut.

  SvaraRadera
 4. Tror också det kan finnas mycket positivt med att Gais åker ur.
  Sponsorer, media, spelare, publik, arenafrågan.
  Hur va effekten när Öis åkte ut ? Borde ju bli liknande nu ?

  SvaraRadera
 5. Henrik S: Tack för infon om Ellosmatchen, missade att den redan hade derbypris. Blir så när man har årskort.... :-)

  Anonym 21.20: Jag är tveksam till om det blev nån effekt när Öis åkte ut, det känns inte så.

  SvaraRadera
 6. Fan va jag gillar din blogg. Ett sådant perfekt komplement till baraben. Det glädjer mig att du fortsätter skriva! Älskar att du tar fram statistik och siffror! Keep it up!

  SvaraRadera