Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

fredag 12 oktober 2012

Mycket rött blev det...

Så här under landskampsuppehållet är det lite stiltje när det gäller klubbfotbollen. Men med bara fyra matcher kvar att spela denna säsong kan man ju börja fundera över vad man vill se för förändringar under kommande transferfönster. Att Mikael Stahre sitter kvar som tränare ser jag som givet och att huvuddelen av spelarna är kvar även nästa år känns väl också ganska troligt.

Men att det finns både utrymme och behov av förändring framgår nedan där jag med rött markerat vad jag tror är rimliga/troliga förändringar i vinter. Och när jag är klar har jag en trupp på 22-23 spelare.

Målvakter 
 • John Alvbåge (Kontrakt t o m 2015)
 • Erik Dahlin (Kontrakt t o m 2014)
 • Marcus Sandberg (Kontrakt t o m 2014. Bör lånas ut även nästa år eller säljas)
 • August Strömberg (Kontrakt t o m 2012. Bör få kontraktet förlängt med 1 eller 2 år)

Försvarare
 • Emil Salomonsson (Kontrakt t o m 2015)
 • Logi Valgardsson (Kontrakt t o m 2014. Försäljning eller utlåning bör övervägas)
 • Jonathan Azulay (Kontrakt t o m 2014)
 • Mattias Bjärsmyr (Kontrakt t o m 2013)
 • Mikael Dyrestam (Kontrakt t o m 2013. Dags att börja diskutera kontraktsförlängning eller försäljning)
 • Kjetil Waehler (Kontrakt t o m 2013) 
 • Erik Lund (Kontrakt t o m 2013)
 • Hjalmar Jonsson (Kontrakt t o m 2012. Bör få kontraktet förlängt med 2 år)
 • En ny vänsterback som går rakt in i startelvan bör värvas

Innermittfältare
 • Joel Allansson (Kontrakt t o m 2015) 
 • Nordin Gerzic (Kontrakt t o m 2015) 
 • Philip Haglund (Kontrakt t o m 2014) 
 • Jakob Johansson (Kontrakt t o m 2014)
 • Pontus Farnerud (Kontrakt t o m 2013) 

Anfallare/yttrar
 • David Moberg Karlsson (Kontrakt t o m 2016)
 • Tobias Hysen (Kontrakt t o m 2015)
 • Sam Larsson (Kontrakt t o m 2015)  
 • Daniel Sobralense (Kontrakt t o m 2015)  
 • Robin Söder (Kontrakt t o m 2013. Dags att börja diskutera kontraktsförlängning eller försäljning)
 • Nicklas Bärkroth (Kontrakt t o m 2013. Dags att börja diskutera kontraktsförlängning eller försäljning)
 • Pär Ericsson (Kontrakt t o m 2013 men redan utlånad till Mjällby hela säsongen 2013. Vore bra om man kunde få till en försäljning istället för utlåningen)
 • Stefan Selakovic (Kontrakt t o m 2012. Kontraktet bör inte förlängas)
 • Hannes Stiller (Kontrakt t o m 2012. Kontraktet bör inte förlängas)
 • En ny anfallare som går rakt in i startelvan bör värvas

11 kommentarer:

 1. Står ju överallt att jj har kontrakt tom 2014.
  Men läste ngn intervju där han själv sa att han "tror det går ut efter 2013".
  Kan du/ nån kolla upp?

  SvaraRadera
 2. Jag tror att Erik Lund kan lämna efter säsongen. Han fick inte spela nånting efter att han blev utbytt i premiären och en korsbandsskada lär inte förbättrat möjligheterna.

  Sedan är det inte otroligt att Haglund eller Gerzic lämnar då de säkerligen inte nöjer sig med att sitta på bänken. Kommer det bra bud tror jag att IFK släpper någon av dem. Sen är det kanske inte så troligt att det kommer bra bud...

  Söder och Bärkroth tycker jag att IFK kan sälja med återköpsklausul. De är i en ålder då de behöver få speltid och den kan de inte räkna med att få i IFK. Om ett par år kan de dock vara redo för en plats i elvan.

  Anonym// Jakob har enligt nedanstående länk kontrakt tom 2014 men jag tror det är ett tryckfel. Det står att han skrivit på ett treårsavtal vilket borde gälla tom 2013. I samma artikel står att Sella har ett tvåårsavtal som gäller tom 2013. Idag vet vi att Sellas kontrakt går ut efter säsongen. Ulf Jörnvik har troligen råkat skriva fel årtal i artikeln på officiella.

  http://www.ifkgoteborg.se/Nyheter/2010/Oktober/Tre-nya-spelaravtal-klara/

  SvaraRadera
 3. Henrik:
  Erik kommer ju att köra rehab hela våren så han lär stanna åtminstone fram till sommaren. Om han därefter kan hålla en plats i truppen som backup-spelare eller säljs/lånas ut är en öppen fråga. Det som talar för Erik är att han kan vara backup både till vänster och höger men det som talar emot honom är att Blåvitt har flera bra juniorbackar på väg fram som lika gärna kan fungera som backup-spelare.

  Vill nog gärna att man förlänger med både Söder och Bärkroth om det är möjligt.

  SvaraRadera
 4. Erik sa i en intervju i veckan att han siktar på att vara tillbaka i januari. Det är lite tidigare än vad läkaren sagt men det är hans mål. I april lär han vara tillbaka i spel hur som helst. Med tanke på att han inte fick spela en enda minut efter premiären lär han knappast få speltid för att komma upp i matchtempo.

  Hur skulle han se på ännu en säsong med minimalt med speltid? Jag tror att han hellre redan nästa år vill gå till en klubb där han har större chans på speltid och komma tillbaka.

  Dessutom lär han inte få nytt kontrakt som går ut efter nästa säsong. Då går kontrakten för Jakob, Pontus, Dyre, Kjetil och Bjärsmyr också ut. Om vi släpper Erik redan efter denna säsong har vi tid att spela in ett nyförvärv så att vi inte får för stor omsättning på samma gång om ett år.

  SvaraRadera
 5. Henrik:
  Tveksamt om Erik hinner komma tillbaka redan i januari...ingen av våra tidigare korsbandsskador ha rehabat så snabbt. Mer sannolikt att han är redo för spel sent under våren eller tidigt under försommaren och då blir det sommarens transferfönster som gäller för ev utlåning eller försäljning.

  SvaraRadera
 6. Pontus borde väl erbjudas förlängt kontrakt. Han är en av våra absolut bästa spelare och tror Stahre sätter upp honom i startuppställningen innan Hysen till och med.

  Jake jag frågade samma sak på svenskafans men då såg jag aldrig ditt svar. Om vi inte ska förlänga med Sella och nu gärna sälja Bärken också, vem ska då spela på högerkanten eller tycker du Salo ska ta den helt själv? ;)

  Sen att du inte vill ge Stiller kontrakt.. Han har gjort 7 mål på 7 starter i år. Han borde för övrigt stå på åtta mål utan den den offsiden i våras. Hade han fått spela alla matcher hade han varit den där forwarden som gör 15 mål på en säsong. Det lite udda är att många har fått för sig att han bara gör mål mot små lag när vi spelar inläggsspel. Men i år har han gjort mål mot bland annat Häcken, ellos och MFF. Jag vet att han inte är någon långvarig lösning men så länge en spelare presterar borde de få vara kvar. Ett år till och låna ut till exempel Sam för att inte få för stor trupp.

  /Joaz

  SvaraRadera
 7. Anonym:
  När det gäller ytterpositionerna så har vi just nu många alternativ även om Sella lämnar. Tobbe lär väl vara given på vänsterkanten men spelare som Bärkroth, Sam, Allansson, och i viss mån även Sobra och Söder kan konkurrera om högerkanten. Visst, om även t ex Bärkroth skulle lämna så skapas det utrymme att värva nån mer renodlad ytter.

  Sen när det gäller Stiller. Visst kan det kännas lockande att behålla honom ett år till men jag ser ingen utveckling av laget om man gör det. Jag vill få in mer startelvakvalitet i truppen helt enkelt och då får man offra de som har utgående kontrakt. Lite tvekar jag dock emellanåt kring en ettårig förlängning för Stiller... ;-)

  SvaraRadera
 8. Och det var inte Anonym, det var Joaz. Missade signaturen underst. :-)

  SvaraRadera
 9. Absolut jake, jag tycker du tar för tunt på högermittfältet bara.

  Sobra ska inte spela där, Söder ska inte spela där, Allan ska inte spela där.

  Det betyder att vi bara har Bärken kvar, jag till skillnad från många andra tror dock på Bärken men han är väldigt skadebenägen och vad händer då om han går sönder? Som jag ser det måste vi antingen förlänga med Sella eller värva en riktigt bra spelare som kommer stå i vägen för Bärken.

  Stiller är världsklass inne i straffområdet men utanför det samma är han inte ens en Div. 3 spelare. Så visst vore det enkelt att göra sig av med honom och om vi värvar någon riktigt bra kanske till och med motiverat men det beror helt på vem vi värvar tycker jag.

  Överlag så håller jag med dig, det är lättast att bara släppa de som har kontrakt med Håkan och Stahre visade inför 2012 att man verkligen kan göra sig av med spelare som har kontrakt.

  Trodde aldrig vi skulle bli av med Drugge, Kalle och Elmar. De satt på ganska feta kontrakt med minst ett år kvar allihop men de försvann väldigt fort när det visade sig att de inte skulle få spela. Gerzic eller Haglund är väl de med kontrakt som borde försvinna. Ja och Logi...

  /Joaz

  SvaraRadera
 10. Tror både Gerzic och Haglund stannar åtminstone till sommaren. JJ går bra nu men det betyder också att det finns chans att han blir proffs nästa år och då behöver vi backup på mittfältet.

  SvaraRadera
 11. Absolut om JJ fortsätter prestera så är det Holland nästa..

  Men då har vi trots allt Pontus, Gerzic, Haglund, Sam, och Allan. Vi har en väldigt konstigt byggd trupp. Varken Farnerud, Gerzic eller Haglund lär finna sig i att vara på bänken någon längre period. Gerzic har inte klagar i år för att han varit småskadad men det kommer inte vara för all evighet.

  /Joaz

  SvaraRadera