Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

söndag 14 oktober 2012

Var letar Blåvitt efter talang?

De senaste dagarnas rykten kring Erik Johansson från Gais känns väl ganska tveksamma men de ställer ändå den intressanta frågan på sin spets var Blåvitt främst letar efter talang till A-laget just nu.

Det senaste året har Blåvitt förstärkt en del med etablerade spelare på allsvensk nivå eller hemvändare som Alvbåge, Haglund, Sobralense, Farnerud och Gerzic. Flera av dessa har kommit på fri transfer vilket är bra då det ofta krävs en ansenlig sign-on för att knyta till sig så pass bra spelare. Fortsätter Blåvitt på det spåret även kommande vinter är Abiola Dauda ett exempel på en spelare med utgående kontrakt just nu och alla änglar drömmer väl om att kunna hämta hem Ozzie från utlandet.

Blåvitts utländska talangjakt har hittills bara resulterat i två riktiga fullträffar i form av Kim Christensen och Ragnar Sigurdsson medan övriga spelare från t ex Island och Finland inte har varit lika framgångsrika. Man har även försökt etablera ett samarbete i afrikanska länder (t ex Lawal Ismail och Peter Mulenga) men det rann snabbt ut i sanden och enstaka provspel från andra länder (t ex Simone Palermo, Bruno Silva och Jefferson) har också varit kortvariga. Och fortfarande undrar väl alla vad Håkan fick ut av sina resor till Argentina förutom en förbättrad solbränna. Det är nog bara att inse att det inte heller denna vinter lär dyka upp nåt spännande i den här kategorin för föreningen saknar uppbyggda nätverk här.

Att Blåvitt har lagt mycket energi på den egna ungdomsverksamheten och flyttat upp i genomsnitt 2.6 juniorer per årskull senaste tiden är en bra och långsiktig strategi. De främsta talangerna till U-truppen rekryterar föreningen tidigt i de svenska juniorlandslagen där några exempel just nu är David Moberg-Karlsson, Malek Iskander, Sebastian Hedlund och Gustav Engvall. Detta kompletteras med några egna produkter samt några spelare som rekryteras i Göteborgsområdet. Försöker man förutse det kommande året så känns det som att U-truppen främst har potential att bidra med spelare till A-laget på de defensiva positionerna under 2013 - innermittfältaren Hampus Zachrisson och backarna Malek Iskander, Billy Nordström m fl.

Att leta efter talangfulla spelare i lägre serier som man bedömer håller för allsvensk nivå är något som Blåvitt har haft lite blandad framgång med. Det har ofta tagit lång tid och resan mot framgång har inte varit spikrak för spelare som t ex Tobias Sana, Mattias Ranegie, Alexander Faltsetas och Jakob Johansson. Det känns dock som att Blåvitt borde kunna lyckas bättre inom den här kategorin för spelarna finns nära till hands och borde vara relativt lätta att scouta och någorlunda billiga att värva när man väl har bestämt sig. En del rykten har den här hösten omgett backarna Jonas Olsson i Degerfors och Rickard Magyar i Halmstad och Gais-Erik faller väl snart in i den här kategorin också. Det borde dock finnas ännu fler intressanta spelare här.

Under kommande vinter letar Blåvitt främst efter en vänsterback och en anfallare och kanske även efter en yttermittfältare som går rakt in i startelvan. Det ska bli intressant att se var Blåvitt hittar sådana spelare med hög kvalitet och mycket talang.

2 kommentarer:

 1. När det kommer till anfallare tycker jag att blåvitt ska kolla upp två spelare som MFF, Helsingborg, AIK med flera tittar på, Robin Simovic och Petter Thelin. Båda är stora talanger och den typen av anfallare vi saknar i nuvarande trupp. Jag har dock inte sett nån av de två spela, men är övriga toppklubbar i Allsvenskan intresserade så borde blåvitt verkligen vara med i matchen kan man tycka. Vänsterback är den eviga frågan, vem ska spela där?

  SvaraRadera
 2. I Blåvitts värvningsfilosofi verkar det numer endast finnas två spår.
  1. Värva etablerade spelare som har slagit igenom.
  2. Värva 15-16 åriga talanger och förädla dom i juniorverksamheten.

  Jag vill dock ha med en punkt till.
  3. Värva duktiga spelare från Superettan och Div 1 med hög potential men som ännu inte slagit igenom hos den stora massan. Tanken är då att dom ska slå igenom på allvar i Blåvitt.

  Ska man lyckas med punkt 3 krävs en bra scoutingverksamhet i de lägre serierna. Har vi det idag? Ta Värnamo som exempel, som på löpande band har fostrat nästan ett helt allsvenskt lag. Var fanns Blåvitt när dessa talanger dök upp? Hur kommer det sig att samtliga har hamnat i andra allsvenska klubbar?

  Minns den tiden då Blåvitt var bra på punkt 3. Man hittade bröderna Karlsson i Oskarshamn, bröderna Holmgren i Gällivare, Ölme i Ölme, Mikael Nilsson i Falköping mm mm. Gemensamt för dessa var att dom var relativt okända men hade en mycket hög potential och slog igenom i Blåvitt.

  Det känns som att den fingertoppskänslan och scoutingen saknas hos den nuvarande sportsliga ledningen. Eller?

  SvaraRadera