Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 31 december 2012

IFK Göteborg 2012

Här kommer en summering av årets blåvita glädjeämnen och sorger.

Årets höjdpunkt
Jag har verkligen svårt att hitta någon sådan händelse under detta dystra år. Till slut väljer jag att man lyckades slutföra försäljningen av Sebastian Eriksson till Cagliari under sommaren. Detta var ju en högoddsare som gick hem och gav uppskattningsvis 10 mkr under 2012, vilket sannolikt räddade årets ekonomi för föreningen.

Årets besvikelse
Att för tredje året i rad vara avsågade från den allsvenska guldstriden redan före midsommar var en bitter upplevelse och allt prat om bärande väggar, all in samt Real Göteborg gick upp i rök.

Årets överraskning
Att både klubbdirektör Seppo Vaihela slutade under hösten och föreningsordförande Kent Olsson inte ställde upp till omval var en stor överraskning som innebär ett omfattande ledarskifte inom IFK Göteborg. Sannolikt var det dessa händelser som gjorde att den sportsliga ledningen med Håkan Mild och Mikael Stahre fick vara kvar intakt efter säsongen... 

Årets seniorspelare
Jag väljer att lyfta fram Hannes Stiller som blev lagets skyttekung med sju mål. Det är ingen imponerande hög siffra men Hannes är en av få spelare som kan kvittera ut ett godkänt betyg efter den här säsongen genom att ständigt jobba hårt och ge allt i matcherna.

Årets juniorspelare
Sam Larsson gick ju skadad under säsongen och Jonathan Azulay fick inte spela så det lämnar fältet öppet för David Moberg-Karlsson att kamma hem den här titeln. DMK fick speltid i 18 matcher i Allsvenskan och gjorde två assistpoäng och det är bara en fråga om tid innan han gör första A-lagsmålet.

Årets genombrott
Jakob Johansson är trots sin unga ålder redan veteran med 176 A-lagsmatcher men det var först under 2012 som han fick sitt riktiga genombrott och gav Stahre den defensiva balansspelare på mittfältet som laget så väl behövde. Dessutom fick han en välförtjänt upprättelse gentemot fansen.

Årets värvning
Mattias Bjärsmyrs ankomst i somras gav stabilitet och ledarskap i backlinjen och räddade sannolikt Blåvitt från att bli indraget i en bitter strid runt kvalstrecket under hösten.

Årets bästa match
När Blåvitt vann hemma mot Elfsborg med 2-1 i höstas kändes det för en kort stund som att vi hade ett bra lag.

Årets sämsta match
Att förlora med 0-5 mot Gefle var ett lågvattenmärke som man får gå lång tid tillbaka i tiden för att hitta nåt liknande. Jag hoppas att spelarna fortfarande skäms!

Årets träff
Daniel Sobralenses snabba 1-0 mål mot Mjällby var årets roligaste och bästa mål.

Årets miss
Oj, här finns det mycket att välja mellan och till slut står valet mellan Alvbåges tvålhänder mot Åtvidaberg och Waehlers uteblivna rensning vid Örebros kvitteringsmål. Waehler får utmärkelsen eftersom Alvbåges miss inte blev matchavgörande.

Drömvärvningar 2013
Att Blåvitt har behov av och aktivt söker efter en vänsterback är ju redan allmänt känt. Redan nu finns det dock behov att börja fundera över framtida mittbackar för under/efter 2013 försvinner sannolikt Bjärsmyr, Waehler och Dyrestam. Kan man locka hem Mikael Antonsson i sommar som ny backgeneral?

Nyårslöfte inför 2013
Aldrig aldrig någonsin mer en sjundeplats!

Gott nytt år, IFK Göteborg!

2 kommentarer:

  1. Antonsson är en omöjlig dröm. Nog större sannolikhet att lyckas förlänga med Bjärsmyr.

    SvaraRadera
  2. Håller med om att bästa matchen var hemma mot Elfsborg och att Sobras mål var bland de goaste. Tror på ett revanschsuget gäng som är mer samspelta och välbalanserade 2013.
    Man såg ju trots allt i ganska många matcher hur hög kapacitet vi egentligen har. Guldet kommer hem 2013.

    SvaraRadera