Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

söndag 9 december 2012

Spela höst-vår?

Den här veckan går flera europeiska ligor, bl a den danska, ryska och ukrainska, in i ett längre vinteruppehåll som varar till början av mars eftersom de spelar ett höst-vår schema liksom de flesta andra europeiska ligor. En fråga jag ställer mig är hur ett höst-vår schema skulle kunna se ut i Sverige om vi valde att gå över till detta:
 • Allsvenskan börjar under vecka 31 som är den första veckan i augusti.
 • 18 omgångar spelas under 17 veckor.
 • Allsvenskan går på vinteruppehåll under vecka 47 som ligger i mitten/slutet av november. 
 • Allsvenskan återupptar spelet under vecka 12 som ligger i mitten av mars.
 • 12 omgångar spelas under 10 veckor.
 • Allsvenskan avslutas under vecka 21 som ligger i slutet av maj.
Fördelarna att komma i fas med övriga europeiska ligor är naturligtvis stora. Dels så kan svenska lag sannolikt prestera bättre i europeiska cuper om deltagandet i dessa kommer närmare inpå säsongsslutet innan man hinner bli sönderköpta. Dessutom så slipper Allsvenskan få ett knepigt sammanpressat schema i maj-juni varje år som det spelas EM eller VM. Det finns naturligtvis väderrisker med ett schema som går långt in i november och börjar i mitten av mars men jag tror fördelarna överväger nackdelarna.

8 kommentarer:

 1. Att ha 17 veckors uppehåll mitt i säsongen känns måttligt lockande. Att vi sen har semester hela juni & juli känns också det som något hämtat från, ah, säg Spanien.

  SvaraRadera
 2. CyronSE:
  Det finns fördelar och nackdelar med allting.
  Just nu har vi 20 veckors uppehåll under vintern och åker dessutom på 7 veckors uppehåll vartannat år under EM och VM.

  SvaraRadera
 3. Viktigare är väl ändå att sänka antalet lag innan/ifall man börjar snacka höst-vår.

  SvaraRadera
 4. Jag vill hellre öka antalet lag från 16 till 18. Vi ska ju inte spela färre matcher utan hellre fler så att vi närmar oss de övriga europeiska ligorna.

  SvaraRadera
 5. 20 veckors uppehåll, men då är säsongen slut också. Sen börjar vi på ny kula, kör det Allsvenska race:et. EM/VM-uppehållen känns på tok för långa mitt i säsongen. Att då smälla till med 17 veckor. Hoppas det aldrig ser.

  SvaraRadera
 6. Du kan ju inte avfärda kritik mot ett uppehåll mitt i säsongen med att det är uppehåll mellan säsongerna?
  Det är lite som att säga att man kan spela matcher med en halvlek om dagen eftersom det ändå är flera dagar mellan matcher i vanliga fall ;)

  Det bästa argumentet är EM/VM-problemet, men jag tycker man kan lösa det med tätare matchning. Europa spelar flera matcher i veckan, varför skulle inte våra spelare klara det?

  SvaraRadera
 7. Nej, det är som att vi skulle köra första halvleken AIK - dif på torsdagen sen kör vi andra halvlek på söndag, sen tar vi en kvarts paus o kör första halvleken AIK - norrköping som har sin andra halvlek på tisdag.

  Uppehåll mellan säsongerna är ju bara bra. Vill ju fira guldet och bygga upp en längtan.

  SvaraRadera
 8. Nej, med en höst- vårsäsong så skulle det bli ett riktigt långt uppehåll under vintern. Erfarenheterna från när allsvenskan startade tidigare under vintern, för något år sedan, var ju också negativa ur ett publikperspektiv.

  Om svenska lag skall kunna lyckas i Europa - krävs att de uppnår högre stabilitet i sina spelartrupper, så att det inte är lag som är avtappade på talang som ställer upp i cupspelet. Årets resultat från Gnaget och HIF är ju i alla fall ett fall framåt

  SvaraRadera