Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 26 februari 2013

Netto

Så här dagen efter årsredovisningen har jag fortfarande inte hittat något uppseendeväckande i rapporten. Det är inget starkt årsresultat vi får se men det är heller inte särskilt svagt om man väger in de sportsliga prestationerna de senaste åren. I brist på sensationer och drama så väljer jag istället att presentera en sammanställning av nettoresultatet under åren 2004 - 2012 inom några viktiga områden.

Nettointäkter publik
Om man ställer de matchintäkter (årskort och biljetter) som Blåvitt har mot matchkostnaderna (arenahyra, matchvärdar, säkerhet etc) så ser man att nettointäkterna tog ett rejält skutt upp i samband med flytten till den nya arenan.


Nettointäkter sponsorer 
Om man ställer sponsorintäkterna mot de kostnader som man har för sponsorerna (arrangemang, event etc) så kan man tycka att nettointäkterna inte har ökat så starkt trots alla nya sponsorer som har anslutit de senaste åren. Under 2012 gick ca 34% av sponsorintäkterna åt för olika sponsoraktiviteter och under tidsperioden 2004-2012 har denna siffra varierat mellan 25% och 42%, där det skedde en viss ökning när Blåvitt flyttade till den nya arenan 2009.


Nettointäkter marknad
Lönsamheten för Blåvittshopen och varuförsäljningen diskuteras ju ofta och i tabellen nedan kan man se hur tydligt kopplad lönsamheten är till sportsligt framgångsrika år. 2005 och 2009 kom vi tvåa och 2007 vann vi. Även om lönsamheten kan tyckas vara svag många år så ska man inte underskatta värdet av att ha en centralt placerad butik där personalen även kan sälja biljetter etc.


Nettokostnader Akademin
I tabellen ser man att det är först under de två senaste åren som nettokostnaderna för Akademin har börjat öka avsevärt. Jag känner mig inte helt insatt ännu i denna verksamhet men tror bl a att kostnadsökningarna beror på fler heltidsanställda ledare runt U-truppen och J-truppen.

2 kommentarer:

  1. Har du koll på hur föreningen redovisar intäkter för årskort sålda inför kommande säsong? Räknas dessa som en fordring för kommande år och tas därför helt bort från årsresultatet? Likaså med de likvida medlen, påverkas dessa av kommande säsongs årskortsförsäljning? Försäljningen har ju, som du visat med din tabell, gått rätt trögt hittills så funderade över hur detta eventuellt kan påverkat resultatet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte helt säker men jag tror att dessa bokas upp som en fordran = ingen resultatpåverkan 2012.

      Radera