Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

onsdag 27 mars 2013

Hur mår Blåvitt - 27 mars 2013

Det har gått drygt fyra månader sedan jag senast gjorde en betygsättning av den blåvita verksamheten. Här kommer en färsk värdering nu när försäsongen är slut och Allsvenskan står för dörren.


A-laget
Fram till cupmatchen mot Kalmar låg jag på ett högre betyg men i den första matchen som betydde något på riktigt så klarade inte Blåvitt att prestera. Jag hoppas verkligen att Stahre & Co har utvärderat detta magplask ordentligt för det "förstörde" intrycket av en för övrigt positiv försäsong. Jag tycker att Blåvitt har gjort smarta förändringar i truppen utifrån de ekonomiska förutsättningar man har just nu. Kanske är laget lite tunt på anfallspositionerna men jag tror mycket på lagets young guns Sam Larsson och David Moberg Karlsson.

Ungdomsverksamhet
U-truppen började försäsongen svagt med flera förluster med många insläppta mål. Alf Westeberg har dock fått ordning på laget under försäsongens lopp och när tävlingssäsongen började med Ligacupen i mars var man redo - tre segrar och 24-6 i målskillnad på tre matcher hittills. U-truppens spelare är ofta med på A-lagets träningar och fyller ut U21-laget väl och redan nu i mars månad har 16 blåvita ungdomar varit landslagsuttagna och det är riktigt många det.

Kansli
Värvningen av Blåvitts nye klubbdirektör Martin Kurzwelly under mars månad känns mycket lyckad. Det är en klar förstärkning inom de områden där Blåvitt behöver utvecklas mest för att kunna växa. Extra glädjande är det att Martin kan börja hos Blåvitt redan under april månad, ett tag såg det ut som att det kunde dröja ett tag innan Svenska Mässan släppte honom. En av kansliets viktigare frågor under året blir att försöka värva en ny huvudsponsor efter ICA där samarbetet avslutades efter 37 år.

Ekonomi
Den blåvita ekonomin är sund och stabil men det finns några varningssignaler att ta på allvar och arbeta hårt med. Jag har identifierat tre ekonomiska problem som motsvarar ca 7 mkr i osäkra eller uteblivna intäkter under 2013 och de behöver åtgärdas för att inte Blåvitt ska behöva dra åt svångremmen framöver. Det finns få spelarförsäljningar som kan "rädda" ekonomin i år för varken Mikael Dyrestam eller Jakob Johansson, som båda med stor säkerhet lämnar, kommer generera några större transfersummor. Naturligtvis kan allt vända mycket snabbt om sporten börjar prestera bra - då ökar värdet på spelartruppen och både publik och sponsorer strömmar till Gamla Ullevi igen.

Supportrar
Efter en lång vinter så finns det ett stort sug efter fotboll igen och särskilt i träningsmatchen mot Öis fick man en glimt av detta med ett nytt publikrekord för förfester. Samtidigt har det varit dåligt med publik i flera matcher, bl a den viktiga cupmatchen mot Kalmar. Även årskortföräljningen är ett litet sorgebarn där man just nu ligger 1000-1500 årskort lägre än något tidigare år på Gamla Ullevi. Nu gäller det att få fansen att vakna ur vinterdvalan och då är en fest på Trädgår´n inför hemmapremiären ett bra initiativ!
 
Sammanfattningar likt denna från tidigare datum hittar du HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar