Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 25 juni 2013

Pyssel i väntan på nästa match

Med två veckor till nästa allsvenska fotbollsmatch för Blåvitt och med hela fyra veckor tills nästa hemmamatch (som spelas i Göteborg...) gäller det att hitta något att sysselsätta sig med. Kanske är det läge att försöka få fason på min hemsnickrade avskrivningstabell igen? Den tog nämligen rejält med stryk vid senaste bokslutet...

Jag inser att det är omöjligt att få den här att stämma exakt men jag skulle vilja minska felmarginalen mellan tabellen och årsredovisningens resultat till under 0,5 mkr. Just nu är felmarginalen lite för stor i min smak och varierar lite för mycket från år till år.

Några av svårigheterna är att uppskatta transfersummorna korrekt samt vara säker på vilken sida om årsskiftet som man har tagit den slutliga avskrivningen för vissa vintertransfers (t ex Kalle Svensson). Är det någon mer spelare som har sålts eller "utrangerats" (som det så vackert heter på revisorsspråk...) som saknas i tabellen?

Tacksam för tips på lämpliga förändringar.


8 kommentarer:

 1. Om du har fel på ett år betyder det väl helt enkelt att du gissat fel på övergångssumman från första början?

  Det jag inte förstår är att du inte ändrat den till nästa år om du nu uppskattat den fel! Eller är det så att du bara uppskattat fel på fallet Tobbe tille exempel, där det antagligen var så att man skrev av ett helt år 2007 och det halva 2011? Och att du helt enkelt fick fel för att det är svårt att veta i vilken ände man skriver av det halvåret på kontraktet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avskrivningen sker ju linjärt så eftersom Tobbe värvades på sommaren 2007 så är det ett halvårs avskrivning det året.

   Men t ex Kalle Svensson såldes vid årsskiftet under jul- och nyårshelgerna och då är det lite svårt att veta exakt vilken dag som affären blev helt klar och på vilken sida av årsskiftet som man har bokfört den sista avskrivningen.

   Radera
 2. Hej!
  Några av spelarna har lämnat innan kontraktstidens utgång i samband med transfer, tex Sana och även Bjarnason?. I dessa fall skrivs inte den sista delen av värdet av - utan istället ingår detta belopp i klubbens totala transfernetto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ganska säker på att man måste skriva av restvärdet eftersom detta finns som en tillgång i balansräkningen, en tillgång som ju inte längre finns kvar när spelaren säljs.

   Radera
  2. Nja, om man får ut ett värde vid avyttringen av kontraktet så har man avyttrat tillgången utan förlust och då behövs ingen avskrivning.

   Ponera att man år 1 förvärvat en spelare för 15 MSEK och att kontraktet skrivs på 3 år. Efter två år har man skrivit av 10 MSEK och har ett restvärde på 5MSEK. Om då spelaren värvas av en ny klubb och att denna klubb betalar 5 MSEK i ersättning, då blir transfernettot 0 MSEK, men man har fått betalt för det resterande värdet av kontraktet, dvs ingen avskrivning behövs. 5 MSEK blir istället en inbetalning som svarar mot det existerande värdet av kontraktet. Lyckas man nå högre än 5 MSEK i belopp för avyttringen då blir den överskjutande delen ett transfernetto.

   Om man däremot inte uppnår 5 MSEK blir uppstår ett behov att göra en nedskrivning på kvarstående belopp som man inte lyckats avyttra.

   I fallet Sana bör det definitivt ha uppstått ett positivt netto, i fallet Bjarnasson är det mer osäkert.

   Radera
  3. Men det resterande spelarvärdet (i ditt exempel 5 mkr) finns ju bokfört i balansräkningen som en tillgång och den här tillgången måste ju skrivas av när den inte längre finns kvar i föreningen.

   Om sen avskrivningen på 5 mkr kan matchas av en transferintäkt på 5 mkr så blir det plus minus noll i resultaträkningen det året. Men själva avskrivningen/nedskrivningen måste ju ändå göras.

   Radera
 3. Nja, inte riktigt.
  Om man säljer ett spelarkontrakt som är bokfört till 5 MSEK och får betalt just 5 MSEK så behövs inga avskrivningar/nedskrivningar. Tillgången avyttras till faktiskt bokfört belopp. Balansräkningseffekterna om betalningen sker kontant blir att posten "Spelarkontrakt" eller "Immateriella tillgångar" minskar med 5 MSEK och "Kassan" ökar med 5 MSEK. Resultatfört nettotransferbelopp blir här 0 MSEK.

  Detta på samma sätt som om man säljer en annan tillgång till bokfört värde. Om man äger en fastighet som är bokförd till 5 MSEK och säljer den för 5 MSEK så blir effekterna i redovisningen att fastigheter minskar med 5 MSEK, kassan ökar med 5 MSEK och att reavinster vid avyttring av fastigheter blir 0 MSEK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om immateriella tillgångar minskar med 5 mkr så benämns det väl ändå som avskrivning/nedskrivning?
   Tror vi menar samma sak här men kanske använder olika terminologi?

   Radera