Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

onsdag 19 juni 2013

Run DMK

Idag offentliggjorde Blåvitt såväl värvningen av Lasse Vibe som försäljningen av David Moberg Karlsson. I det här inlägget kommer jag att fokusera på den sistnämnda försäljningen men kan nämna att Vibe gjorde ett positivt intryck på den TV-sända presskonferensen. Det känns som en solid värvning.

Försäljningen av DMK betyder naturligtvis en hel del för föreningen både sportsligt och ekonomiskt. Det är en rejäl fjäder i hatten för IFK Göteborg och Håkan Mild att kunna sälja spelare direkt till Premier League. Det är även en fjäder i hatten till ungdomsverksamheten som värvade en då 15-årig David från Mariestad sommaren 2010 och sedan har utvecklat honom till A-lagsnivå.

Rent ekonomiskt ger försäljningen av DMK både arbetsro och handlingsfrihet för Blåvitt under den närmaste tiden. Om försäljningssumman ligger runt 15-20 mkr så räcker dessa pengar tll en hel del på den här listan:
  • Dagens köp av Lasse Vibe (transfersumma och signon)
  • Förlängning med Mattias Bjärsmyr (signon)
  • Förlängning med Mikael Dyrestam (signon)
  • Täcka ett eventuellt befintligt hål i budgeten efter att ICA lämnade oss i våras (3-4 mkr)
  • Råd att stå emot halvdåliga bud på Jakob Johansson och ev behålla honom säsongen ut. Den som vill köpa JJ just nu kommer få pröjsa!

Rent sportsligt så lämnar David en lucka i den blåvita anfallsbesättningen och naturligtvis väcker det drömmar hos många om en värvning av Markus Berg. Mackan är dock tydlig med att han helst vill stanna utomlands ett tag till så det är inte mycket som tyder på en snabb affär just nu. Frågan är vilka andra anfallare som Mild har börjat spana på? Enligt uppgift så har han ju känt till Sunderlands intresse för DMK i 3-4 veckor så han är nog inte helt oförberedd.

En intressant fråga är hur detta påverkar den blåvita U-truppen, där ju David Moberg Karlsson ingick fram till maj i fjol när han skrev sitt A-lagskontrakt. Vilka drömmar och vilken inspiration väcker den här transfern hos de befintliga spelarna i U-truppen när resan från U-spelare hos IFK Göteborg till världens bästa liga kan vara så kort som ett år? Man kan även fundera över om denna transfer t ex ger en anfallstalang som Gustav Engvall en större möjlighet att få träna regelbundet med A-laget framöver?

Jag önskar DMK ett stort lycka till i sin nya klubb och hoppas även få se honom någon gång på White Hart Lane (Sunderland ska dit den 5 april 2014). Jag hoppas dock att man har förberett David på att resan mot regelbundet A-lagsspel i Premier League för unga spelare kan vara både krokig och slitsam. Då jag ju följer Tottenham Hotspur har jag sett många exempel på hur unga spelare har gått denna lite krokiga väg för att nå framgång. Jag kan bara som ett exempel nämna Tottenhams numera ordinarie högerback Kyle Walker (f 1990) som 2009 som 18-åring värvades för en transfersumma mer än dubbelt så stor som DMK´s. Kyle har under de senaste åren varit utlånad till Northhampton Town, Sheffield United, Queens Park Rangers och Aston Villa innan han först som 21-åring, inför säsongen 2011/2012, slog sig in i den liljevita truppen "på riktigt". Så var beredd på att kämpa och ha tålamod, DMK, så ska det nog gå riktigt bra framöver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar