Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

fredag 26 juli 2013

Hur ska Blåvitt vända det här?

Just nu befinner sig Blåvitt nästan lika långt nere som efter den förnedrande 0-5 förlusten förra året mot Gefle. Förlusterna mot Trencin och BP gör väldigt ont och tittar man lite i backspegeln förstärks det ytterligare av onödiga poängtapp mot Gefle, Öster och Djurgården. Snart har laget och spelarna "slösat bort" alla pluspoäng som man samlade ihop genom segern i Svenska Cupen. Vad kan man göra för att vända det här?

Fram till på söndag handlar det om att ta sig i kragen och samla ihop spillrorna av laget till matchen mot Helsingborg. Det blir sannolikt exakt samma trupp som får uppdraget eftersom inga fler spelare hinner bli klara med sin rehab tills dess. Någon konsekvens måste det dock bli efter gårdagens plattmatch och jag tycker att Mikael Stahre borde bänka Adam Johansson (som drällde med bollen vid 0-2 målet igår...) och Sam Larsson (som befinner sig i en djup formsvacka...) till förmån för Logi Valgardsson och Pontus Farnerud.

Nästa vecka gäller det att ta sig en allvarlig funderare kring om truppen räcker till under hösten om man vill vara med i guldstriden. Spelare som Daniel Sobralense, Hannes Stiller, Ludvig Augustinsson, Mattias Bjärsmyr och Kjetil Waehler är ju tillbaka under de närmaste veckorna och matchtempot går nu ner till endast en match i veckan vilket ger mer tid för återhämtning. Samtidigt så känns det som att truppen saknar tillräcklig bredd och kvalitet på vissa positioner som t ex mittback och anfallare.

Blåvitt står dessutom inför en potentiellt stor förändring av truppen inför nästa säsong. Just nu innehåller den 25 spelare inklusive de utlånade spelarna. De som kan lämna p g a försäljning eller utgående kontrakt är Jakob Johansson, Mikael Dyrestam, Pontus Farnerud, Kjetil Waehler, Hannes Stiller, Pär Ericsson, Erik Lund och Sebastian Ohlsson. Därutöver kan det finnas ytterligare spelare med kontrakt över 2014 som av olika skäl söker sig vidare, t ex Nordin Gerzic, Logi Valgardsson och Jonathan Azulay. Nuvarande trupp på 25 spelare kan i värsta fall vara nere på 14-15 st vid årsskiftet och då kommer det att kosta mycket pengar att värva nytt, i synnerhet om man ska ha spelare som går rakt in i startelvan.

Snabba värvningar redan nu i sommar kan således minska de ekonomiska möjligheterna att värva slagkraftigt vid årsskiftet vilket jag är säker på att sportchefen har med sig i bakhuvudet. Kanske kan det leda till att man inte hämtar in vissa spelare med utgående kontrakt, t ex Gunnar Heidar Thorvaldsson och Martin Smedberg-Dalence, förrän vid årsskiftet för att slippa betala transfersummor och för höga lönekostnader under hösten? Kanske väljer man att förlänga ytterligare ett år med t ex Kjetil Waehler och Hannes Stiller därför att det är "lagom" dyrt?

Jag är lite orolig inför kommande värvningar därför att jag emellanåt tvivlar på Håkan Milds omdöme som spelarköpare. Jag har tidigare skrivit att många av våra värvningar saknar en extra växel att lägga in när de väl kommer till oss. Att värva hemvändare har kännts tryggt och nostalgiskt men det har nog fått sig en liten knäck genom den hittills ganska misslyckade värvningen av Adam Johansson. Det stör mig att Blåvitt sällan hittar några bra fynd i Superettan och det stör mig också att föreningen bevisligen inte har några breda kontaktnät utomlands (Danmark, Island och Norge räknas liksom inte...) där man kan söka spelare. Det är verkligen upp till bevis för Blåvitts sportchef den närmaste tiden!

2 kommentarer:

 1. Har sett matchen i efterhand och här är summeringen av Blåvitts anfallsspel:

  13 inlägg resultatlösa
  1 inlägg - med farligt skott
  2 inlägg - med skott - halvchanser
  1 inlägg - missad rensning av Trencin, skott i mål Haglund
  1 omställning - instick frön söder på kanten till Hysen som lobbar över
  1 omställning - Farnerud som frispelar Vibe som drar målvakt men får bollen för långt ifrån sig
  1 skott utanför straffområdet över
  1 långboll från backlinjen, skott Hysen över

  6 långa inkast - resultatlösa
  2 frisparkar utanför straffområde - i mur
  1 Frispark utanför straffområde - utanför
  4 frisparkar 40 meter utanför straffområde - inlägg - resultatlösa
  5 hörnor - resultatlösa

  Nästan alla anfallsförsök ser ut som följer:
  --------------------------------------------------
  Blåvitt kommer in i straffområdet genom fasta situationer, inlägg eller ett fåtal omställningar. En enda chans bryter mönstret och det är ett skott utanför straffområdet.

  95% av uppspelen går från backlinje eller Alvbåge upp mot anfallarna eller mot en yttermittfältare långt upp i plan
  Spelet bygger på att flytta bollen framför laget och sen försöka vinna andrabollar högt upp i plan

  När innermittfältare vinner andrabollar skickas den ut mot kanterna för inlägg

  De chanser som bryter mönstret står Farnerud för

  Blåvitt har i princip endast två heta chanser förutom målet:
  Vibes friläge
  1 inlägg med skott på målvakt


  Spelsystemet bygger på inlägg men vi saknar nickspecialister. Ser förlusten som ett taktiskt misstag från Stahre och i förlängningen Mild.
  Farnerud är den spelare som lyfter sig ovan mängden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för analysen.

   Det tränades mycket avslut på inlägg under de sista träningarna före den här matchen så uppenbarligen var det något som man trodde skulle ge effekt (Blåvitt har ju haft folk nere och scoutat dem i 2-3 matcher).

   Sen spelar det ju ingen roll vilken perfekt matchplan man lägger upp om backlinjen bjuder på två billiga baklängesmål...

   Radera