Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

onsdag 10 juli 2013

Lösningar på kort och lång sikt

De senaste dagarna har verkligen brandskattat den blåvita truppen - Mattias Bjärsmyr blev skadad i lördags, Adam Johansson och Philip Haglund drog på sig avstängningar i måndags och Hannes Stiller blev skadad i tisdags. Man kan förstå att Mikael Stahre har lätt att hålla sig för skratt när han hastigt och mindre lustigt har blivit av med 25% av sina tillgängliga utespelare inför kommande match. Så hur hanterar man detta?

kort sikt, dvs till matchen mot BP på lördag, så måste man förlita sig på U-truppen som ju kommer att bemanna nästintill hela den blåvita bänken. Spelare som David Guiterrez Arvidsson, (ytterback), Hampus Zachrisson (mittback/innermitt), Linus Dahl (mittback/innermitt), Karl Bohm (ytter), Billy Nordström (ytter) och Gustav Engvall (anfallare) har alla chansen att få göra sin allsvenska debut kommande helg som avbytare i andra halvlek.

medellång sikt, dvs under de kommande 2-3 veckorna, så klarar man sig med den befintliga A-truppen (med visst stöd av U-truppen på avbytarbänken) för matcherna kommer någorlunda glest. Går man vidare till den tredje kvalomgången till Europa League höjs dock matchtempot.

lång sikt, dvs från augusti månad och framåt, så får man efterhand tillbaka spelare som Bjärsmyr, Waehler, Augustinsson och Stiller. Frågan är dock om dessa kommer tillbaka tillräckligt snabbt? Under augusti månad spelar ju Blåvitt toppmatcher mot Häcken, Elfsborg och Malmö samtidigt som man förhoppningsvis slåss om en plats till Europa League. Som mest kan det bli åtta matcher under denna månad och det kommer att forma hela hösten - guldstrid, europaresor eller bara vanlig serielunk?

För att klara detta så tror jag att Blåvitt måste förstärka truppen ytterligare, både för att skapa lite mer bredd men även för att skapa lite mer spets. Jag vill dock inte se kortsiktiga värvningar som bara fyller ut en skadad spelares plats under en begränsad tid utan här ska man värva långsiktigt med målsättningen att förstärka laget i år och till kommande säsonger. Jag är medveten om att Blåvitt inte har ett oändligt ekonomiskt utrymme att värva spelare för så om jag får välja så vill jag helst ha en ny vänsterytter som kan konkurrera om en plats i startelvan. Det tror jag frigör mest kapacitet i den befintliga truppen och ger Mikael Stahre störst handlingsfrihet under hösten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar