Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 13 augusti 2013

Blåvitts skador 2013...hittills.

Jag har ju tidigare skrivit om de blåvita skadorna denna säsongen där jag vid det tillfället inte tyckte att vi hade haft överdrivet mycket skador sett till hur många träningar och matcher som man genomfört under året. Nu har det gått ytterligare en månad och om man tittar på antalet skador just nu så krävs det ett visst mod att hålla fast vid det påståendet.

Jag vill fortfarande stå på mig och säga att vi inte har överdrivet många skador men naturligtvis blir det ett litet helvete när alla skador kommer samtidigt. Det blir i sig en ond spiral med ökad risk för nya skador när vissa spelare tvingas spela 90 minuter match efter match utan möjlighet till avlösning. Googlar man dock på orden skadekris, allsvenskan och 2013 så kanske man finner en viss tröst i att även andra lag har haft problem emellanåt.

Hur som helst, jag har försökt sammanställa årets blåvita skador i tabellen nedan (klicka på den för större bild) och kategorisera dem lite. Jag har säkert missat enstaka enklare skador hos några spelare samtidigt som Pontus Farnerud sticker ut lite i tabellen då han ju är skadad hela tiden även om han kan spela delar av matcher. Men jag tror ändå att tabellen ger en bra översiktlig bild av skadeläget som peakade förra veckan med hela 10 stycken skadade A-lagsspelare.


Så vad blir analysen av den här tabellen då? Jag har några tankar kring detta men vill fundera lite till innan jag skriver ihop något.

Edit: Tabellen lite uppdaterad under kvällen.

11 kommentarer:

 1. Det hade ju hursomhelst varit mycket intressant med statistik för varje år och hela allsvenskan där man kunde jämföra trender och möjligtvis även använda som del av underlag för att utvärdera personalen. Antagligen för mycket jobb. Hur ser det ut med sådant i de större ligorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den som kunde gräva fram lite sådan statistik hade lätt gjort sig förtjänt av en guldstjärna.

   Radera
 2. Jag kommer ändra Tobbes ledband och Robins knä till röd färg.

  SvaraRadera
 3. Jake nu gräver du verkligen ner mulen i gräsmattan ;)

  Du måste ju ändå förstå att det inte är normalt att ha såhär mycket skador? Går vi efter din egen tabell så har vi ju 9 skador just nu även om många är på väg tillbaka så vet vi ju (visa av erfarenhet) att det är lite av en Blåvit paradgren att släppa på lite för tidigt med skadade spelare. Vi kommer inom kort att åka på en rad bakslag tyvärr.

  Tror jag läste någonstans innan säsongen drog igång att Edlund och Stahre räknade med ett bättre år rent skademässigt, två skador i snitt skulle vi tydligen ha...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, kanske har jag grävt ner mig för djupt här men jag vill inte ge upp ännu.

   Vi hade ju en väldigt låg skadefrekvens under vårsäsongen fram till Östermatchen, sen gick allt åt helvete. Varför kom alla skador samtidigt just där?

   Radera
 4. Allsvenskan började vecka 13 i våras och under hela vårsäsongen fram till cupfinalen vecka 21 drog Blåvitt bara på sig en enda långvarig matchskada i form av Sobralenses lårskada.

  Så visst måste man kunna säga att truppen var fit, vältränad och redo när säsongen började och att tränarteamet gjort sitt jobb väl då?

  Det är sommarperioden som är lite svårare att analysera. Vad hände egentligen där?

  SvaraRadera
 5. Ja det såg bra ut länge och hände något med Öster borta. Varför? För hård matchning? Eller frågan är om det är för hård matchning egentligen? Det sägs ju att vi behöver spela mer matcher i Sverige. Jag tror att det handlar om att man i grund och botten lyssnar för lite på spelarna och hur deras kroppar mår. Man kör bara på tills de går sönder (det har dock blivit lite bättre under Stahre). Till exempel Lund hade ju ont i knät bara några dagar innan han slet av korsbandet. Har du slitit av ditt korsband, har ont i det, ja då kanske du inte ska spela match bara någon/några dagar senare, här tror jag ledningen kan bli mycket bättre. Alla de spelare som är "kanske" till matchen på lördag, ja är de "kanske" så ska de inte spela enligt mig. Bjärs gick ju på för tidigt, Nordin borde nog ha lite fler skadeveckor i din uträkning men där "mörkade" man att han var skadad långa perioder, Sobra har nog också varit borta lite mer och så vidare. Jag hävdar med en dåres envishet att vi släpper på våra spelare för tidigt om och om igen. Det förbättrar inte statistiken direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har nog en poäng här. Jag vet också att det finns några fler skadeveckor under sommaren för Sobra och Gerzic som jag saknar statistik kring.

   Och kanske är det därför skador dyker upp samtidigt - när de första skadorna kommer har man färre spelare i truppen och har inte "råd" att lyssna på spelarnas kroppar fullt ut. Man måste ju få ihop en trupp och vinna matcher också.

   Radera
  2. Jo vi är nog något på spåren tillsammans här ;)

   Det är skit det där med att vinna matcher, att det alltid ska behövas? Kan man inte bara vinna de första 20 så man har de där 60 poängen som brukar behövas? Då hade man kunnat slappna av och lira med junisar i 10 omgångar :P

   Radera
 6. Mycket intressant sammanställning. Av totalt 24 spelare i tabellen har hela 17 varit skadade någon del av säsongen hittills! Alltså 7 skadefria (varav 2 värvats under sommarfönstret). Slutsats: Mycket hög skadefrekvens, kan inte bara vara otur.
  Egen höftad bedömning av övriga topplag är att Malmö, AIK och Helsingborg har klart lägre skadefrekvens, även om även de har haft nyckelspelare indisponibla delar av året (MFF; Jansson, Pekalski; AIK: Backman, HIF; Mahlangu, Uronen). Möjligen har Elfsborg också en relativt hög skadefrekvens (Mobeck, Jönsson, Nilsson, Ishisaki, Hult).
  Men eftersom Blåvitts höga skadefrekvens har varit ett faktum under flera år, så tror jag inte att det enbart handlar om otur. Det måste vara möjligt att göra ett bättre arbete vad gäller skadeförebyggandet. Alltför mycket handlar om förslitningsskador. Och tror inte att det handlar om matchandet - övriga topplag matchar i princip lika mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill nog gärna se någon statistik innan jag tror på att Malmö. Aik och Helsingborg är mindre skadedrabbade. I min tabell så har jag t ex med många kortare skador (2-3 veckor) som jag är säker på att de andra också har men som inte noteras i riksmedia.

   Kolla t ex på vårsäsongen. Blåvitt fick bara en enda matchskada under den perioden fram till cupfinalen. Många av de andra allsvenska topplagen hade flera skador under den perioden.

   Radera