Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 6 augusti 2013

En svag försäsong

Tottenham har i år haft en svag försäsong där man på fem träningsmatcher bara mäktat med en seger samtidigt som man har förlorat två matcher och spelat två oavgjorda. Nu återstår endast en träningsmatch mot Espanyol kommande helg innan Premier League kör igång helgen därpå. Hinner Spurs få ordning på de tre faktorer som stör uppladdningen mest just nu?

Transfern
Spurs brukar ju vara sena med sina transfers så därför är det lite förvånande att man redan har hunnit med att värva såväl Paulinho, Chadli och Soldado. Att man dessutom har överträffat sitt tidigare transferrekord två gånger denna sommar visar att det pågår en seriös satsning just nu. Men fortfarande är truppen långt ifrån färdig och av nyförvärven är det bara Chadli som har spelat träningsmatch hittills.

Den största obalansen återfinns i backlinjen där man lite överraskande sålde Caulker förra veckan samtidigt som Assou-Ekotto verkar vara i onåd och på väg bort. Spurs har nu bara tre mittbackar (varav minst två skadade) i truppen och även lite tunt på vänsterbackssidan. Att värva in ytterligare en mittback och en ny förste vänsterback är det hög prioritet på just nu.

Och över allt detta vilar dessutom den galna karusellen kring Gareth Bale som kan sluta lite hur som helst. Med Bale i laget kan Spurs utmana om alla titlar medan man utan honom får sänka ambitionerna något.

Skadorna
Resultaten i träningsmatcherna kan till stor del förklaras med alla skador som hittills har hållit de bästa spelarna borta från spel. Vertonghen, Kaboul, Bale, Sandro och Holtby är några av startelvakandidaterna som återfinns på skadelistan. Av dagens träningsbilder från Hotspur Way kan man se att både Bale och Sandro tränar så förhoppningsvis lättar skadekrisen något men det kan ändå ta några veckor innan spelarna kommer upp i full matchform.

Det finns dessutom oroväckande rykten som säger att Kabouls knä aldrig blir riktigt bra och att Dembele kanske behöver en höftoperation. Jag hoppas att man snart kan få klarhet i hur det ligger till med detta.

Spelsystemet
Den här försäsongen har AVB allt tydligare gått över till sitt älskade 4-3-3 system som han hade sån framgång med i Porto. I några träningsmatcher så har hemsidan presenterat det som 4-3-3 och i några matcher så har man presenterat det som 4-2-3-1 vilket kanske tyder på att man inte bestämt sig för hur offensiva man vill vara. 4-3-3 är ju en häftig uppställning men då behöver du ha rätt spelare tillgängliga för uppgiften.

Att träna in en ny spelidé samtidigt som truppen inte är klar är ett riskfyllt projekt som kan komma att påverka spelkvalitén och matchresultaten i de första matcherna. I de tre träningsmatcher som jag har sett hittills så har inte mittfältet imponerat särskilt mycket på mig och man letar fortfarande efter de bästa anfallsvägarna i det nya systemet. Jag hoppas Tottenhams nyförvärv och skadade spelare snabbt lär sig det nya spelsystemet så att vi inte drabbas av en säsongsstart á la Juande Ramos igen.

2 kommentarer:

 1. Med tanke på att Spurs redan genomfört tre stora värvningar (Paulinho, Chadli och Soldado) är det inte bara en from förhoppning att klubben behåller Bale? Tror tyvärr att snacket fram och tillbaks i media (förutom av vara rena spekulationer) bara är en del av det pågående förhandlingsspelet med framförallt Real Madrid. Är tyvärr ganska övertygad om att Bale kommer att lämna under denna silly-säsong

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte riktigt lika säker att han lämnar. Värvningarna av Paulinho, Chadli och Soldado är gjorda med helt andra pengar och Spurs behöver inte sälja av ekonomiska skäl. Många med insyn i klubben säger dessutom att Bale inte vill lämna i sommar utan först nästa år.

   Men men....helt säker kan man ju inte vara så det är bara att fortsätta att vara nervös ett tag till.

   Radera