Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

fredag 2 augusti 2013

Har Blåvitt spenderat alla pengar nu?

Med värvningen av Darijan Bojanic idag så har Blåvitt spenderat ytterligare en del av de pengar som man fick in för David Moberg Karlsson tidigare i somras. DMK såldes ju för 1,5 miljoner pund till Sunderland vilket motsvarar ca 16 mkr. Här finns en möjlighet till bonusutbetalningar på ytterligare 0,5 miljoner pund framöver beroende på hur bra det går för honom men just i år så har man "bara" 16 mkr extra till sitt förfogande. Och än så länge är inte dessa pengar slut enligt mina uppskattningar:
 • Vi börjar med att dra av de ca 3 mkr som har saknats i Blåvitts budget ända sen ICA avslutade sitt sponsorskap i vintras. Skönt att inte behöva oroa sig för den minusposten i årets budget längre.
 • Lasse Vibe köptes därefter för ca 3 mkr i transfersumma och till det lägger jag en uppskattad kostnad för sign-on på 3 mkr (inklusive skatter och sociala avgifter) fördelat på tre år. Ja, jag utgår ifrån att Blåvitt sprider ut sign-on kostnaden över kontraktstiden för det var vad som kommunicerades när det gällde Daniel Sobralenses sign-on härom året. Så i år belastas budgeten med 1 mkr extra för Vibes sign-on och för kommande år är detta något man får hantera inom lönebudgeten där ju sign-on kostnader redovisas.
 • Mattias Bjärsmyr förlängde sitt kontrakt och här nämns från flera håll en kostnad för sign-on på drygt 6 mkr. Utspritt över kontraktstiden innebär det en ökad kostnad med 1,5 mkr i år. Dessutom tillkommer en ökad lönekostnad för hans nya högre lön som jag uppskattar till 0,5 mkr extra i år.
 • Darijan Bojanic värvades idag för ca 2 mkr i transfersumma och till det lägger jag en uppskattad kostnad för sign-on på ca 0,5 mkr som vi för enkelhetens skull kan säga betalas ut direkt. Jag är inte ens säker på om man betalar ut sign-on till så unga oprövade spelare men något har det säkert kostat.
Räknar jag ihop detta så får jag det till att Blåvitt i år har utnyttjat drygt 11 mkr av det extra utrymme som DMK´s transfer skapade:
- ICA 3 mkr
- Vibe 4 mkr
- Bjärsmyr 2 mkr
- Bojanic 2,5 mkr

Fortfarande finns det således några miljoner kvar att spendera om man skulle önska. Kanske värva en ny mittback som ersättare för Mikael Dyrestam? Kanske spara lite av dessa pengar för att i vinter kunna bygga upp nästa års trupp?

2 kommentarer:

 1. Skulle ditt hypotetiska resonemang stämma finns det pengar i den storleksordningen du hävdar kvar. Men det vet väl du inte? Sista stycket i texten låter rätt tvärsäkert... Varför inte skriva "skulle mina spekulationer överensstämma med verkligheten finns fortfarande några miljoner...";)

  För övrigt bör det övervägas om hjalmar och Adam bör lyftas ur truppen om vi vill vinna något. Köp en rejäl mittback.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åjo, lite vet jag allt men jag är noga med att redan i slutet på första stycket skriva att det handlar om mina uppskattningar.

   Jag håller med dig om att Hjalle inte bör spela i Blåvitts startelva. Tror nog det finns en framtid för Adam framöver men endast som högerback.

   Radera