Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 27 augusti 2013

Ser friskt ut

Det var ett skönt besked att Ludwig Augustinssons skada inte var så allvarlig utan att det finns goda möjligheter att den kan läka relativt snabbt. Visserligen finns det lite hängsle och livrem i officiella hemsidans försiktiga uttalande men jag väljer att hoppas på det bästa här. Det finns ju så mycket trauma kring IFK Göteborg och skador och många trycker direkt på panikknappen när nya skador uppstår.


Jag har uppdaterat min skadetabell ovan (klicka på den för större bild) och har just nu följande funderingar kring den:
 • Jag vidhåller att det inte finns några tydliga belägg för att Blåvitt skulle vara mer skadedrabbade än andra allsvenska lag. Googlar du t ex på "allsvenskan skadekris" så hittar du snabbt artiklar från 2013 som berör t ex Malmö, Gefle, Elfsborg och Djurgården. Googlar du på "allsvenskan korsbandsskada" så hittar du skador från 2013 som rör t ex BP, Djurgården, Mjällby och Malmö.
 • Kolla på Blåvitts vårsäsong i Allsvenskan där man bara drog på sig en ny skada i form av Daniel Sobralenses lårskada och en rehabskada i form av Joel Allanssons höft. Här kan man verkligen säga att fysteamet levererade en frisk trupp som höll hela vägen fram till cupfinalen!
 • I tabellen ser jag väldigt många veckor där inga nya skador uppstår vilket är ett gott tecken. När skador uppstår så kommer det ofta många skador samtidigt under en begränsad tidsperiod - undrar vad det beror på?
 • Jag har "friskförklarat" Pontus Farnerud i min tabell sedan några veckor tillbaka med tanke på hur mycket han spelar i matcherna nu. Är det någon som slogs av att han faktiskt spelade 90 minuter i söndags? Visst finns det risk att han får nya bakslag på rehaben men just nu ser det riktigt bra ut.
 • Det finns mycket som tyder på att vi kommer att ha en väldigt frisk trupp efter landskampsuppehållet. Det är bara stackars Erik Lund,  och kanske även Joel Allansson i ytterligare någon vecka, som kommer att finnas på skadelistan när höstsäsongen kör igång som det ser ut just nu.
Vad ser du i tabellen?

5 kommentarer:

 1. Du väljer att göra en välvillig tolkning av Luddes skadesituation. Återstår att se hur länge han blir borta. Hur som helst har han slagit upp sin skada, vilket skedde 15-20 min in i Malmömatchen. Inget våld från motståndare påverkade situationen.
  Enligt mig mycket som tyder på att Ludde inte var redo för match.
  Hade varit väldigt intressant att få en kommentar från Leif Svärd eller Jon Karlsson.
  Angående det som hänt Ludde, och om det övriga du skriver i ditt inlägg.
  Med vänlig hälsning Bothvid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ludde säger ju själv att han fick smärtorna efter att han tacklade Rantie så det var en kontakthändelse som la grunden till att han steg av en stund senare. Den tacklingen var ju tillräckligt hård för att kanske ge ett ömt knä ändå men visst påverkar det säkert att han nyss varit skadad.

   Tror knappast läkarna har någon annan åsikt i frågan...det är ju inte förrän de säger att en spelare är medicinskt återställd som Blåvitt börjar matcha honom.

   Radera
 2. En mycket intressant sammanställning. Min bild är att Blåvitt är klart mer skadedrabbat än andra klubbar. Har gjort en jämförelse med AIK. Där har två spelare (Backman och Tjernström) varit skadade under ett antal matcher under våren. Därtill kommer enstaka skadetillfällen för Milosevic, Goitom och Majstorovic.

  Ett skadefritt, eller åtminstone inte lika hårt skadedrabbat, Blåvitt hade varit favorit till guldet. Nu är det istället Skånelagen som slåss i främsta rummet om SM-bucklan. Malmö har under året haft väsentliga skador på Jansson, Dahlin och Pekalski, HIF har/har haft viktiga skador på Atta, Uronen och Mahlangu.

  Även om jag möjligen missat någon mindre skada, kan jag inte tolka tabellen på annat sätt än att Blåvitt drabbas hårdare än övriga topplag. Vilka är orsakerna? Har man otillräcklig grundträning? Eller obalans i träningen, något som saknas? Tränar man för mycket? Speciellt flagrant att ett antal av de yngre spelarna är skadade under längre perioder. Att äldre spelare som Tjernström och Majstorovic i AIK är skadade är väl inte så oväntat. Men det känns ju inte som detta är huvudproblemet för IFK. Även om skadorna på Wähler och Farnerud har samma kännetecken.
  Tänk vilken glädje att se Robin Söder utvecklas nu när han varit skadefri längre perioder i varje fall. Skulle verkligen vilja se samma utveckling för Augustinsson och Allansson.

  SvaraRadera
 3. Hur har skadeläget sett ut historiskt? Om vi t ex går tillbaka till 80- eller 90-talen, hur stor andel av spelarna var skadade då? Hade vi inte färre tunga skador då? Framförallt färre förslitningsskador? Spelar bytet mellan gräs och plastgräs någon roll? Får de stora tunga spelarna större problem när de går in på platsgräset?
  Tycker man borde titta lite närmare på detta? Vad säger läkarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrev ett inlägg i juli där jag fick fram lite fakta om skador på gräs/konstgräs:
   http://bluewhitelilywhite.blogspot.se/2013/07/ar-blavitt-extra-skadedrabbade.html

   Radera