Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

torsdag 5 september 2013

Hur mår Blåvitt - 5 september 2013

Sommaren är slut och snart börjar höstens slutspurt i Allsvenskan. Under det pågående landslagsuppehållet finns det lite tid att reflektera över hur sommaren har varit och hur Blåvitt mår just nu.


A-laget
Inför höstens slutspurt så finns Blåvitt med i toppstriden bland lagen som slåss om medaljer och europaplatser till nästa år. Det är bara fyra poäng upp till förstaplatsen och det är inte alls omöjligt att hämta upp det på de resterande åtta omgångarna! Tittar man på sommarens transfers så har Lasse Vibe gjort stor succé samtidigt som Darijan Bojanic är en spännande framtidsvärvning som befäster Blåvitts status bland unga spelare. Sommaren präglades dock även av onödiga poängtapp mot Djurgården och BP, mental kollaps mot Helsingborg hemma och en tidig exit från Europa League vilket drar ner betyget en del.

Ungdomsverksamhet
Både U17 och U19 spelar bra i sina respektive allsvenska serier och är med och slåss om höstens slutspelsplatser. U-truppens spelare har fyllt ut luckorna väl i A-laget under sommarens skadekris och tre spelare har hunnit göra sina allsvenska debuter. Fortfarande så har dock ingen junior flyttats upp till A-laget i år vilket är lite förvånande i ett lag som i genomsnitt brukar flytta upp 2,5 juniorer per årskull. Och som vanligt numera så blev Blåvitts deltagande i Gothia Cup ett praktfiasko och jag kan inte förstå varför inte föreningen tar den här turneringen på hemmaplan på större allvar.

Kansli
Kansliet har under sommaren äntligen lyckats hitta ICA´s efterträdare på matchtröjan i form av Ehrenborg och det ska bli intressant att se om man nu under hösten kan fixa en förlängning med KIA. Diskussionerna om Clean Court har tagit fart igen och kanske kommer man i mål under hösten i år? Just nu händer det dock en del saker kring Blåvitts säkerhetsarbete som jag inte är helt säker på att jag gillar men jag väntar ett tag med att ge ett definitivt omdöme.

Ekonomi
Den blåvita ekonomin har varit god hela året och har förstärkts ytterligare genom två större händelser under sommaren. Försäljningen av David Moberg Karlsson var oväntat stor och har finansierat alla övriga transfers och kontraktsförlängning under sommaren och sponsorkontraktet med Ehrenborg är också ett ekonomiskt styrkebesked. Sammantaget tyder det mesta just nu på att föreningen kommer att kunna visa upp ett positivt resultat för 2013.

Supportrar
Under sommaren så har de blåvita fansen mobiliserat två rekordstora bortaföljen till Skåne, dels till Europa Leaguematchen i Helsingborg (4000+) och dels till seriefinalen i Malmö (2000+), vilket är riktigt imponerande. Publiksiffrorna hemma på Gamla Ullevi har varit bra mot Helsingborg och Elfsborg men riktigt dåliga mot Åtvidaberg och publiksnittet just nu ligger på måttliga 11 628 personer. Det är visserligen tredje bäst i Allsvenskan och mer än vad Öis, Gais och Häcken har tillsammans men borde kunna vara ännu högre. Sommaren har tyvärr även präglats av en del konflikter där vissa supportergrupper har ett aggressivare tonläge på läktarna, hetsar mot föreningens tjänstemän och orsakar föreningen stor ekonomisk skada.

Sammanfattningar likt denna från tidigare datum hittar du HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar