Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 28 oktober 2013

SM-final

Jumiorallsvenskan för klubblag har spelats sedan 1982 och fram till i år så har IFK Göteborg kvalificerat sig till nio finaler och vunnit sex av dem. Ikväll blev Blåvitt klara för sin tionde SM-final i juniorsammanhang.

Jag har haft nöjet att följa årets U-trupp regelbundet och om jag räknar samman alla matcher jag har sett i U17, U19 och U21-sammanhang så har jag nog sett våra juniorer spela fler gånger än jag har sett A-laget spela. Det är riktigt roligt att följa ungdomarna och se den snabba utvecklingen som sker där emellanåt och det är riktigt skoj att se dem i final i år!

I år har Gustav Engvall visat upp sig internationellt i såväl EM och VM för 17-åringar. Gustav har även gjort debut i både Allsvenskan och Europa League. Två andra spelare som också har gjort sina allsvenska debuter i år är Hampus Zackrisson och Karl Bohm och därutöver så har David Gutierrez Arvidsson, Billy Nordström, Linus Dahl, Patrik Dyrestam och Sulejmen Sarajlic varit uttagna i A-lagets matchtrupp i Allsvenskan eller Svenska Cupen. Därutöver finns det ytterligare ett antal spelare som är riktigt bra.

IFK Göteborg sitter således på en guldgruva med talang just nu och det gäller att förvalta detta kapital väl. Väger man in att Blåvitt har en relativt ung U-trupp (många 17 och 18-åringar och relativt få 19-åringar just nu) så har man två år på sig att förädla all denna spetskompetens. Även om det blir få ungdomar som får seniorkontrakt under 2013 (bara Hampus Zackrisson tror jag) så gäller det att skapa förutsättningar för att ta emot 2-3 ungdomar i A-laget varje år under de kommande åren.

Ett stort grattis till U19-truppen för finalplatsen - spöa skiten ur Mordor kommande helg!

6 kommentarer:

 1. Jag som trodde du till slut lärt dig stava Hampus efternamn rätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajaja, jag har ändrat. Tjata! :-)
   Zackrisson med k
   Lemmingvallen utan s

   Radera
 2. En anledning till att så många U-killar varit uttagna till A-lagets matchtrupp i år, beror nog till stor del på den mängd skador som drabbat A-truppen. Frågan är hur många av dessa killar som var redo för allsvenskt spel egentligen. IFK behövde ju helt enkelt få ihop 18 man till spelartruppen.
  Dock mycket starkt av U-19 att gå till SM-final, Hoppas på guld där.
  Med vänlig hälsning Bothvid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade killarna varit helt redo för allsvenskt spel så hade de haft sina A-lagskontrakt redan. :-)
   Skämt åsido, naturligtvis beror antalet platser på A-lagets bänk eller i U21-lagets startelva på hur skadedrabbad A-truppen är. I år har U19-killarna fått dra ett tungt lass på flera fronter och min poäng är att de har gjort det riktigt bra med tanke på hur ung truppen är.
   Nästa år kommer truppen sannolikt att ha lite högre medelålder och då ökar också kraven och förväntningarna.

   Radera
 3. Jakebox, du som ser både A-lag och U-lag och Juniorlag. Är du orolig för att det ligger någonting i det som Thern säger, att det blåvita sättet att spela hämmar ungdomarnas utveckling?

  Jag vill inte provocera på något sätt utan jag som aldrig ser något annat lag än A-laget är nyfiken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog att Therns brottaruttalande har förstorats upp onödigt mycket och har blivit en självuppfyllande profetia under året oavsett vad Blåvitt gör. Andra lag har ett aggressivt försvarsspel - Blåvitt brottas. Andra lag sätter motståndaren under tidig press - Blåvitt brottas.

   Jag ser inte någon generell risk för stagnation men är ödmjuk inför faktumet att varenda enskild spelare inte nödvändigtvis får den absolut bästa utvecklingen hos oss utan kan behöva söka sig vidare. På samma sätt kan andra yngre spelare som kommer till oss istället blomma ut lite extra då de passar särskilt bra i Blåvitts kultur. Och så är det ju med alla människor när man väljer utbildning eller söker jobb.

   Radera