Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

torsdag 14 november 2013

Hur ska maskinrummet formeras?

Analysen av den blåvita truppen går vidare och idag befinner vi oss på det centrala mittfältet.
 • Darijan Bojanic (Kontrakt t o m 2017)
 • Joel Allansson (Kontrakt t o m 2015) 
 • Nordin Gerzic (Kontrakt t o m 2015) 
 • Philip Haglund (Kontrakt t o m 2014) 
 • Jakob Johansson (Kontrakt t o m 2014)

Och på pappret så är innermittfältet, eller "maskinrummet" som Thomas Olsson lite kärleksfullt brukade kalla det, en stark lagdel med många intressanta namn och spelarkombinationer men även här finns det en del frågetecken.

Jakob Johansson och Philip Haglund gjorde en riktigt bra säsong tillsammans och bar laget på sina axlar under stora delar av 2013.  Lite oförtjänt fick man ett rykte om brottarfotboll men Jakob och Philip hade en bredare repertoar än så. Båda har utgående kontrakt under 2014 och frågan är hur stort deras intresse är att förlänga? De är ju båda två i en sådan ålder att en utlandssejour under något av de kommande transferfönstren inte kan uteslutas.

Darijan Bojanic är ett av Blåvitts stora framtidsnamn men han är fortfarande ung. Jag har därför ett visst tålamod med att han ännu inte har den jämnhet som krävs för att spela på innermittfältet regelbundet. Jag ser Darijan i första hand som en innermittfältare med sin förmåga att fördela passningar, driva framåt med boll och skjuta hårt. Jag kan dock även se honom göra sin magi från en ytterposition nästa år.

Joel Allansson kan se tillbaka på ett misslyckat 2013 där skadorna tyvärr satte stopp för det mesta. Även här finns det en otrolig potential att hämta om han kan få förbli skadefri framöver och likt Darijan så kan han också spela på en ytterposition ifall det skulle behövas. Jag kan eventuellt tänka mig en utlåning under våren 2014 om det krävs för att han ska kunna få lite regelbunden speltid.

Nordin Gerzic är tillbaka i Blåvitt igen efter ett misslyckat 2013 med skador, formtapp och en utlåning. Nordin är en skön kille som man verkligen unnar att få lyckas under 2014 men jag är lite osäker på om han klarar av att konkurrera om en plats på Blåvitts innermittfält. Till skillnad från Darijan och Joel så tycker jag inte heller att Nordin fungerar särskilt bra som yttermittfältare. Jag tror därför att nästa år kommer att bli en utmaning för Nordin och att en utlåning eller försäljning inte kan uteslutas.

Tittar man bland juniorerna så har vi Hampus Zackrisson (1994) där Blåvitt behöver ta ett beslut före årsskiftet om man ska erbjuda honom ett seniorkontrakt eller inte. Jag skulle bli mycket besviken om man lät Hampus, som kan spela både innermittfältare och mittback, lämna och tror stenhårt på att han kommer att få sitt kontrakt. Efter Hampus finns det några intressanta 1995:or att studera noggrant under 2014 och det är Billy Nordström, Linus Dahl och Nikola Zivkovic. Billy fick väldigt mycket speltid i U19 och U21-sammanhang i år medan Nikola och Linus dessvärre hade mer problem med skador under året. Jag skulle bli förvånad om inte någon av dessa tre kan få ett seniorkontrakt till 2015...frågan är bara vem?

Så hur ska Blåvitt spela på innermittfältet under 2014? Den lite tuffare stilen med Philip & Jakob fungerar bra mot många motståndare om man fyller på med kreativa yttrar men i många matcher så borde Blåvitt istället kunna spela med ett mer kreativt innermittfält. Kombinationerna Philip & Darijan och Jakob & Darijan hade varit mycket intressanta att se under vinterns träningsmatcher.

Jag tror inte Blåvitt behöver rekrytera innermittfältare externt inför nästa år såvida inte någon av de befintliga nyckelspelarna lämnar. Och i ett sådant läge vet vi ju att både Sebastian Eriksson och Gustav Svensson ständigt finns på Håkan Milds radar.

Det här är den tredje delen av analysen och tidigare har jag även utvärderat:

5 kommentarer:

 1. Halvvägs in i Silly Season: verkar som att Gerzic stannar. Örebro har signat två mittfältare och två anfallare, verkar inte ha prioriterat Gerzic. Min gissning är att nuvarande spelare står kvar i truppen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker vi har bra innermittfältare, det gäller bara att kombinera dem på fler sätt än standardlösningen Jakob & Philip.

   Radera
 2. Enig i din uppfattning. Innermittfältet är starkt - inga värvningar behövs. Däremot vore det en fördel om Gerzic lämnade. Han har inte kommit till sin rätt i Blåvitt. Levererat på en helt annan nivå i Örebro. Om Gerzic lämnade skulle ytterligare ekonomiskt utrymme frigöras för värvning i anfallet.

  SvaraRadera
 3. Idag kommer nya uppgifter om att Blåvitt är på väg att värva May Mahlangu. Kanske bara för att han skall finnas med under en kortare tid, kanske bara vårsäsongen. Mahlangu är en duktig fotbollspelare, men jag ställer mig frågande varför Blåvitt skulle vara intresserad av denna värvning. Det finns ju redan så många vassa innermittfältare att tillgå. Risk för att återigen landa ner i överflödets förbannelse.

  Däremot fortarande inget nytt om värvning till anfallet. Där det fortfarande finns en lucka efter Hysén. Även om övriga forwards nu tar för sig.

  Kanske är Dyrestam på väg tillbaka nu när det inte verkar bli något i England?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir också lite förvirrad av Blåvitts konstanta jakt på innermittfältare som May, Gurra och Seb. Håller med dig om att en anfallare borde vara prio 1 - jag har dock en känsla av att Elmandervärvningen fortfarande är aktuell.

   Radera