Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

lördag 21 december 2013

Blir det ett nollresultat som förväntat?

Det är bara några dagar kvar på 2013 och snart är det dags att summera året ekonomiskt för Blåvitt. Klubbdirektör Martin Kurzwelly har redan kommunicerat att man kommer att nå ett resultat nära noll och att omsättningen ökar p g a DMK-transfern och det enda som väl kan förändra detta (i positiv riktning) är om man slutför försäljningen av Tobias Hysén före årsskiftet. Kanske är det detta förväntade/önskade nollresultat som även gör att eventuella spelarköp dröjer till efter årsskiftet?

Nedan har jag kikat på föregående års bokslut och kommenterat de förväntade förändringarna för några av de viktigaste budgetposterna under året.


Intäkter
 • Publiksnittet har ökat med 1 100 personer per match eller ca 16 000 personer totalt vilket borde innebära att matchintäkterna sammanlagt ökar med någon miljon.
 • En tredjeplats i allsvenskan är ju ett välkommet trendbrott efter tre raka sjuor och det innebär även att intäkterna från Svensk Elitfotboll ökar med nästan 2 mkr.
 • Blåvitt tappade inför säsongen hederssponsorn ICA och fyllde först efter sommaren på med den nya huvudsponsorn Ehrenborg. Samtidigt har de medelstora sponsorerna varit relativt oförändrade. Sammantaget borde det nog innebära att sponsorintäkterna minskar något?
 • Blåvitt har hittills under året bara sålt David Moberg-Karlsson och Logi Valgardsson men det är nog bara den förstnämnda som har inbringat några pengar att tala om. Man kan lugnt säga att DMK har räddat det här året ekonomiskt och möjliggjort köpen av Lasse Vibe och Darijan Bojanic samt förlängningen med Mattias Bjärsmyr. Årets spelartransfers borde vara 8-10 mkr högre än i fjol.
  
 Utgifter
 • Mer stök och högre böter ger ökade säkerhetskostnader och Blåvitt har därutöver haft en relativt dyr "hemmamatch" mot Trencin nere i Helsingborg. Sammantaget tror jag att matchkostnaderna ökar med uppåt en miljon.
 • Värvningarna av Ludwig Augustinsson, Adam Johansson, Lasse Vibe, Darijan Bojanic och Martin Smedberg- Dalence samt förlängningen med Mattias Bjärsmyr borde ge ett avtryck i lönekostnaderna för sign-on. Dessutom får spelartruppen för första gången på fyra år utbetalt en placeringsbonus för tredjeplatsen i Allsvenskan. Jag tror därför att de sammanlagda kostnaderna för fotbollens elittrupp ökar med någon miljon. 
 • I min hemmasnickrade tabell nedan för avskrivning av spelarförvärv så tyder mycket på att dessa ökar under 2013 genom köpen av Ludwig Augustinsson, Lasse Vibe och Darijan Bojanic som alla tre innehöll en transfersumma samt försäljningen av Logi Valgardsson som kräver en större avskrivning i år. Som vanligt får jag skicka med brasklappen att jag fortfarande håller på att trimma in den här tabellen och att den nog aldrig blir helt perfekt. 

2 kommentarer:

 1. Rimliga bedömningar kring de flesta poster. Men en punkt är direkt fel, nämligen "kostnader för spelartransfers". Klubbarna kan välja att antingen ta utgiften för förvärvet som kostnad direkt i resultaträkningen det år då förvärvet görs, eller så kan man välja att skriva av förvärvet över hela kontraktstiden. Men man kan inte göra både och, i så fall skulle man ta upp kostnaden två gånger i redovisnigen. Blåvitt väljer att skriva av över hela kontraktstiden. De kostnader som Blåvitt för under rubriken "spelartransfers" är istället transaktionskostnader och andra kostnader förknippade framförallt med försäljningar av spelare, tex agentkostnader, ev avgifter till förbund mm, ev ersättningar till tidigare klubbar och ev medinvesterare kan möjligen också ingå här. Det betyder att den posten säkert kommer att öka med tanke på att Blåvitt i år tex gjort en stor försäljning (DMK). Men den kommer inte att bli så hög som du pekar på. Kostnaderna för årets förvärv (Augustinsson, Vibe och Bojanic) syns istället i form av 1,5 MSEK som ingår i posten avskrivningar av spelarförvärv (vilket framgår av din tabell).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har du ju rätt i, hur tänkte jag där? Tack, skönt att någon är vaken. :-)
   Jag ändrar och tar bort den posten.

   Radera