Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

lördag 18 januari 2014

Bara på tredje plats

Den blåvita årskortsförsäljningen går mot sitt näst bästa år sedan flytten till Gamla Ullevi men ändå kan man inte känna sig helt nöjd över detta. Det är inte alla lag som redovisar hur många årskort de har sålt hittills men bland de som gör det så kommer Blåvitt nämligen bara på en blygsam tredje plats just nu:
  • Aik 9 513 årskort
  • Malmö 6 749 årskort
  • Blåvitt 3 894 årskort
  • Helsingborg drygt 2 000 årskort

Tittar man på årskortspriserna för några utvalda lag så tycker jag att Blåvitts årskort är prisvärda på de flesta sektioner. Jämför man särskilt med Aik och Malmö, som är de lag som har sålt fler årskort än oss, så är Blåvitts prisnivåer bra. Inför den här säsongen så har Blåvitt dessutom sänkt priset i klacken för att öka andelen årskort där. Visserligen är det varje år ett evigt tjatande i olika forum och på twitter att biljettpriserna borde sänkas ännu mer men jag tror inte att en låg prisnivå är det mest avgörande för en hög årskortsförsäljning.


Man kan naturligtvis undra varför den blåvita årskortförsäljningen är så klen jämfört med lagen i de andra storstäderna? Svaren brukar oftast sväva kring att den fotbollsmässiga produkten inte är så unik (inte ensamt lag i staden, inte ensamt lag på arenan etc) och att evenemangsstaden Göteborg med ett förhållandevis stort evenemangsutbud har relativt flyktiga, kräsna och "otrogna" åskådare. Blåvitt har nog historiskt lidit av att ha en lite för nära relation till de övriga allianslagen och nu när vi även ska dela arena med Häcken så har jag mina farhågor. Visserligen är Blåvitt just nu större än Häcken, Gais och Öis tillsammans men de övriga lagen har alltid potential att stjäla evenemangsåskådare från oss.

Jag har inga revolutionerande förslag hur man ska kunna öka årskortförsäljningen men tror som de flesta andra att nyckelorden är sportslig framgång och unik produkt för att uppnå detta. Hur man ska kombinera och maximera dessa båda faktorer är främst sportchefens och marknadschefens ansvar där vi glada amatörer gärna agerar baksätesförare och har åsikter om allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar