Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

lördag 25 januari 2014

Moralpanik kring Y-ordet

Kampen om Y-ordet har pågått under hela hösten ända sedan det förbjöds på fotbollsarenorna i september i fjol. Debatten har rasat huruvida man kan totalförbjuda ett ord som i sig självt har en neutral betydelse. Att sedan en del personer kan använda det i negativa syften måste vägas mot att det för många har en oerhört positiv identitetsskapande betydelse när det används. I debatten har Spurs supportrar t o m fått stöd från Storbritanniens premiärminister David Cameron som anser att man måste bedöma i vilket sammanhang Y-ordet används: Hate speech should be prosecuted – but only when it's motivated by hate.


Londonpolisen har under hösten trappat upp sina insatser mot Y-ordet. Från att till en början ha varnat supportrar så har man sedan oktober även börjat gripa folk som använder det vid White Hart Lane. Och nu börjar även de första åtalen att trilla in där Gary Whybrow, 31, Sam Parsons, 24, and Peter Ditchman, 52, are due to appear before magistrates on 4 February charged with using threatening, abusive or insulting words.

Tottenham Hotspur har alltid stött sina fans i användandet av Y-ordet samtidigt som man naturligtvis måste följa gällande regler och lagar. Man kommer att följa utfallet av de här rättegångarna, man har en kontinuerlig dialog med polisen och i den senaste rekommendationen till supportrarna säger man we would ask that supporters are mindful of their use of the word.

Själv tycker jag att det här är en tragisk utveckling av moralpanik från stolpskott som varken förstår fotboll eller en fotbollklubbs historia. Jag får väl vakta min tunga lite när jag är på White Hart Lane senare under våren men jag kommer inte att sluta sjunga supportersånger som jag har sjungit i över 20 års tid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar