Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

söndag 16 februari 2014

Motionen är nu inskickad

Inom svensk fotboll har det varit allmänt vedertaget att ett lag får pryda sin matchdräkt med en stjärna ovanför klubbmärket för var tionde mästerskapstitel som man vinner. Hittills har IFK Göteborg (18 SM-guld), Malmö FF (17), IFK Norrköping (12), Örgryte IS (12), AIK Solna (11) och Djurgårdens IF (11) fått möjligheten att göra detta. Internationellt är det en gammal tradition att uppmärksamma titlar genom att fästa stjärnor ovanför klubbmärket men i Sverige började de första lagen använda sig av denna symbol någon gång runt sekelskiftet. IFK Göteborg satte denna stjärna ovanför klubbmärket så sent som 2006 i samband med att en ny matchtröja lanserades.

Stjärnan är enbart en hederssymbol som syftar till att gemensamt inom Fotbollssverige uppmärksamma en uppnådd prestation. Liksom alla andra utmärkelser och symboler inom idrottsvärlden (mästerskapspokaler, medaljer etc.) så bygger den här stjärnans värde på att alla har en gemensam uppfattning vad den står för och respekterar detta. Så snart det saknas en gemensam värdegrund vad en utmärkelse eller symbol står för så förlorar denna sin funktion och sin betydelse. IFK Göteborg bör inte pryda sin matchdräkt med en sådan symbol.

IFK Göteborg behöver inte stjärnor ovanför klubbmärket för att ha koll på meritlistan. Vi vet att föreningen hittills är Svenska Mästare 18 gånger, Svenska Cupmästare 6 gånger och UEFA Cupmästare 2 gånger och de flesta av dessa meriter har erövrats när det inte fanns en stjärna på matchdräkten. Kanske borde vi framöver istället använda oss av den grafiska symbolen 18-6-2 någonstans på matchdräkten om vi vill synliggöra föreningens meritlista? Denna symbol är IFK Göteborgs unikt egna och speglar föreningens historia och meriter på ett tydligt sätt som inte kan misstolkas eller kopieras av andra.

IFK Göteborgs årsmöte 2014 föreslås därför besluta

att föreningen avstår från att bära stjärna ovanför klubbmärket om det saknas en gemensam värdegrund i Fotbollssverige vad den symboliserar.

att styrelsen får i uppdrag att utreda och återrapportera om det finns en lämplig plats på matchdräkten där den grafiska symbolen 18-6-2 kan bäras.


1 kommentar: