Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

lördag 1 februari 2014

Motionen börjar ta form

I veckan började jag skriva på en motion till det kommande årsmöten och jag har fått en hel del feedback på den både här på bloggen och i andra forum. Stort tack för det! Här kommer en uppdaterad version av motionen där några av de klokaste förbättringsförslagen har arbetats in i texten. Även denna gång är synpunkter och kommentarer varmt välkomna.

Inom svensk fotboll har det funnits en allmänt vedertagen tradition att ett lag får pryda sin matchdräkt med en stjärna ovanför klubbmärket för var tionde mästerskapstitel som man vinner. Hittills har IFK Göteborg, Malmö FF, IFK Norrköping, Örgryte IS, AIK Solna och Djurgårdens IF fått äran att göra detta och har alla utnyttjat möjligheten. Internationellt är det en gammal tradition att uppmärksamma titlar genom att fästa stjärnor ovanför klubbmärket men i Sverige började de första lagen använda sig av denna symbol först någon gång runt sekelskiftet. IFK Göteborg satte denna stjärna ovanför klubbmärket så sent som 2006 i samband med att en ny matchtröja lanserades.

Stjärnan är enbart en hederssymbol som syftar till att gemensamt inom Fotbollssverige uppmärksamma en uppnådd prestation. Liksom alla andra utmärkelser och symboler inom idrottsvärlden (mästerskapspokaler, medaljer etc) så bygger deras värde uteslutande på att alla har en gemensam uppfattning vad de står för. Så snart det saknas en gemensam värdegrund vad en utmärkelse eller symbol står för så förlorar denna sin betydelse och sitt värde. IFK Göteborg bör inte pryda sin matchdräkt med sådana symboler.

IFK Göteborg behöver naturligtvis inte stjärnor ovanför klubbmärket för att ha koll på meritlistan. Vi vet att föreningen hittills är Svenska Mästare 18 gånger, Svenska Cupmästare 6 gånger och UEFA Cupmästare 2 gånger och de flesta av dessa meriter har kunnat erövras utan att det fanns en stjärna på matchdräkten. Kanske borde vi framöver istället använda oss av den grafiska symbolen 18-6-2 någonstans på matchdräkten för att synliggöra föreningens meritlista? Denna symbol är IFK Göteborgs unikt egna och speglar föreningens historia och meriter på ett sätt som inte kan misstolkas eller kopieras av andra.

IFK Göteborgs årsmöte 2014 föreslås besluta

att föreningen avstår från att bära stjärna ovanför klubbmärket om det saknas en gemensam värdegrund i Fotbollssverige vad stjärnan symboliserar.


att styrelsen får i uppdrag att utreda och återrapportera om det finns en lämplig plats på matchdräkten där den grafiska symbolen 18-6-2 kan bäras.


4 kommentarer:

 1. Snyggt. Du har vässat till den rejält.

  SvaraRadera
 2. "Så snart det saknas en gemensam värdegrund vad en utmärkelse eller symbol står för så blir denna med automatik helt värdelös och meningslös. IFK Göteborg bör inte pryda sin matchdräkt med meningslösa symboler."

  Uttryck som "helt värdelös och meningslös" bör undvikas. Föreslår till exempel "så minskar betydelsen för en sådan symbol" eller något liknande, mindre laddat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske så här: "Så snart det saknas en gemensam värdegrund vad en utmärkelse eller symbol står för så förlorar denna sin betydelse och sitt värde. IFK Göteborg bör inte pryda sin matchdräkt med sådana symboler."

   Radera