Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 3 mars 2014

En intressant diskussion på torsdag

Inför årsmötet nu på torsdag har jag skrivit en motion om att ta bort stjärnan från bröstet och styrelsen har även skrivit ett svar där man föreslår ett annat beslut. Och även om styrelsen verkar dela min åsikt att det saknas en gemensam värdegrund kring den här stjärnan så har vi olika syn på hur beslutet ska se ut:
 • Jag är i mitt förslag till beslut mer rakt på sak och säger "att föreningen ska avstå från att bära stjärna ovanför klubbmärket om det saknas en gemensam värdegrund i Fotbollssverige vad den symboliserar". 
 • Styrelsen säger lite mer diplomatiskt "att föreningen ska lyfta frågan i SEF så att vi når en enighet och finner ett gemensam nationell hållning. Under utredningen har vi vår stjärna kvar".
Jag har naturligtvis ingenting emot att frågan utreds i SEF även om jag är tveksam till om SEF har vare sig muskler eller intresse av att tvinga fram en enighet i frågan. Sannolikt blir det bara en utdragen utredning av det hela som inte leder till nånting och under tiden hänger hela frågan i luften med eviga diskussioner som följd. Jag noterar också att styrelsen i sitt beslutsförslag har försökt vara lite sluga eftersom man inte säger ett enda ord om att någonsin ta bort stjärnan.

Jag accepterar att vi lämnar stjärnfrågan till SEF för utredning och jag accepterar att vi väntar med att utreda mitt 18-6-2 förslag tills SEF har sagt sitt. Men jag hoppas att vi på årsmötet kan fatta ett tydligt principbeslut om att inte använda stjärnan så länge som det saknas en gemensam värdegrund. Det är bara då som vi är tillräckligt tydliga och raka inom föreningen och mot omgivningen vad vi vill och det kommer också att ge en större tyngd i kravet att SEF ska utreda frågan på allvar.

Så kom gärna till årsmötet på torsdag och delta i diskussionen om Star Wars-Stargate-Star Trek och rösta sedan på vad du tycker verkar bäst för framtiden.

5 kommentarer:

 1. Är det någon som har frågat spelarna vad de tycker? Om de känner stolthet över att bära stjärnan som visar på vår förenings 10+ mästerskap så är det i mitt tycke ointressant vad Gefle eller BP eller MFF klistrar på sin tröja.

  Är det någon som har frågat marknadsavdelningen vad deras bedömning av stjärnans värde är? Det kan ju också vara av större intresse för vår förening än att avsäga sig den inkomsten p.g.a. vad Örebro eller Kalmar eller Halmstad klistrar på sin tröja.

  Vad jag tror att jag vill ha sagt är att vad vi sätter på vår tröja är en stolthetssymbol inåt föreningen, inte utåt i nån penismätartävling. Det finns inga regler, därför får Trelleborg, Åtvidaberg, eller Mjällby göra vad de vill med sin tröja. Varför ska vi avsäga oss ev. fördelar (om nu sådana finns) med en stjärna bara för att nån annan menlös förening gör med sin tröja? Hade vi brunnit lika mycket om Falkenberg hade satt dit en stjärna på bröstet? Nä, vi hade skrattat. Då ska vi inte skänka MFF ett större värde än att skratta åt dem också.

  I den mån det har funnits en tävling om vem som kommer först till stjärna nr 2 så har MFF nu lämnat walk-over. Varför måste det innebära att även vi gör det?

  Om en noga genomarbetad analys visar att det bästa för IFK är att ta bort stjärnan, då är jag för det. Jag tror dock att styrelse/kansli/marknad är mer lämpade att göra den bedömningen än supporterkåren. Tack vare din välskrivna motion tror jag nu att den analysen kommer göras av föreningens ledning, och jag tror personligen att det är en bättre lösning än att årsmötet fattar ett bindande beslut i frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant vinkling av frågan men jag tror du övervärderar ett eventuellt värde av den:
   - Vi har spelat 102 år utan stjärna och bara 7 år med den
   - Vi har vunnit 17 SM-guld utan stjärna och bara ett med den.
   - Vi har vunnit två UEFA-guld och spelat Champions League utan stjärna och inte ens kvalificerat oss till Europaspel med den.

   Jag hoppas och tror att föreningens och spelarnas stolthet sitter i tröjan och klubbmärket och inte i en symbol som inte ens är vår egna.

   Radera
  2. Nja, jag tror väl som du att vi klarar oss bra utan stjärna. Men det jag tvekar på är om det är din och min tro som ska styra denna fråga, eller om styrelsens m.fl. sammanvägda och bredare bedömning ska styra.

   Styrelsens motförslag är ju (fritt tolkat) att de ska ta tag i frågan, göra en bedömning, och handla därefter. Personligen lutar jag åt att ge dem det mandatet och lita på att de agerar för föreningens bästa (annat vore underligt), ge dem ett år för att se hur de hanterar frågan, och sedan ta upp motionen igen på nästa årsmöte om det behövs och styrelsen mjäkat i frågan. Och då gå hårdare in och sätta ner foten om det känns motiverat.

   Hur som helst, diskussionen är intressant och det ska bli kul att se var det landar på torsdag.

   Radera
 2. Två rader tappades bort, så jag gör ett tillägg:

  Angående tävlingen om vem som kommer först till stjärna nr 2 så beter vi oss som om MFF vunnit tävlingen genom att fuska. De har inte vunnit på något j-a sätt. Allt de har lyckats med är att vara barnsliga. The game is still on.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig om barnsligheten i deras agerande men genom att ta bort den så lämnar vi den löjliga leken och fokuserar på våra egna symboler.

   Radera