Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 22 april 2014

En titt på Kalmars arena

I söndags var jag på plats i Kalmar och passade före matchen även på att ta mig en ordentlig titt på Guldfågeln Arena. Arenan tar 12 200 åskådare varav 10 700 är sittande och 1 500 är stående och den har kostat ca 250 mkr att bygga. För namnrättigheten till arenan betalar kycklingproducenten Guldfågeln ca 3 mkr per år och avtalet gäller t o m 2017 med option på förlängning. Kalmar har dock svårt att få ekonomin att gå ihop runt arenan trots detta namnavtal.

Den yttre fasaden på arenan består huvudsakligen av polykarbonatskivor som döljer arenans betongpelare på ett snyggt sätt och det transparanta materialet ger även möjlighet att lysa upp arenan på olika sätt. Jag tycker den yttre rombiska formen som arenan får är riktigt elegant och man kan bara drömma om att Blåvitt skulle få en lika vacker arena nån gång i framtiden.

Visst hade arenan varit ännu snyggare upplyst i blått och med Blåvitts klubbmärke på fasaden?
Arenan är byggd i två etage förutom på den västra långsidan där det finns tre etage för att även få plats med 12 loger och en restaurang för ca 140 gäster. Även för övriga gäster är arenan inbjudande med många kiosker, supporterpub öppen för alla besökare och Xbox-spel för barnen utplacerade i gångarna. På Guldfågeln Arena kan du gå fritt mellan alla sektioner för hemmafansen och vistelseytorna har gott om utrymme.

Västra långsidan med stolar för loger och restauranggäster på mittenraden.
En fördel när du äger arenan själv är att du kan sätta din prägel på den och det har Kalmar gjort på olika sätt. Man har t ex använt väggarna på insidan för att visa upp föreningens historia, kända spelare som varit i Kalmar FF samt föreningens olika sponsorer och det ger ett mer ombonat och hemtrevligt intryck. En bra möjlighet att vara stolt över sin förening på ett sätt som vi inte kan unna oss i vår kommunala borg.

Istället för kala betongväggar på insidan.
Från där jag satt på sittplats kunde jag även se att bortasektionen är vida överlägsen den som finns på Gamla Ullevi. Den är öppen utan sektionering och utan plåtjalusier som bakre vägg vilket gör det lätt för supportrar att komma och gå på läktaren som man vill utan att behöva trängas i smala entréer. De blåvita bortafansen var helt överlägsna hemmapubliken i röststyrka och uthållighet i söndags och akustiken på arenan var riktigt bra.

En näst intill full bortasektion
Sammantaget är jag lite avundsjuk på smålänningarna för deras fina arena och man kan bara drömma om vad Blåvitt skulle kunna göra med en liknande egen anläggning som tog några tusen fler åskådare.

3 kommentarer:

 1. Nåja, smakar det så kostar det också. I och med att publiken kan röra sig fritt har väl Kalmar några av de dyraste priserna, Offside hade någon artikel om det för ett tag sedan. Vad kostade din biljett till bortamatchen, nog var den dyrare än premiärbiljetten på Friends exempelvis? Tror inte många hade bytt till en guldfågeln-klon om priserna gick upp samtidigt, Blåvitt klarar sig bra utan några tv-spel i gångarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant synpunkt kring sektionering om man vill ha en differentierad prissättning. Du har naturligtvis rätt att man får dela in arenan i sektioner om man vill hålla olika priser på olika sektioner och visst hade man kunnat sätta upp fler staket även på Guldfågeln vid behov.

   Xbox-spel i gångarna är ingen stor fråga utan mer ett exempel på trivselåtgärder, spelet såg dessutom ut att vara ditställt av Xbox själva. Jag var själv mer imponerad över att man kunde nå supoorterpuben från alla läktarsektioner. ;-)

   Radera
 2. Du glömde nämna att smålänningarna har Sveriges bästa gräsmatta också. Deras arena är riktigt najs.

  SvaraRadera