Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

fredag 20 juni 2014

Att vara lojal

Blåvitt vann övertygande mot norska mästarna Strömgodset igår med 5-1 och visade upp en frisk och spelsugen trupp där endast Gustav Svensson och Philip Haglund saknas. Mycket av eftersnacket har dock handlat om petningen av Daniel Sobralense. Sobra gick ju ut i media i veckan och berättade bl a att han under lång tid har viljat lämna Blåvitt och dessutom passade han på att såga Blåvitts sätt att spela. Medan det första uttalandet är helt okej så är det andra över gränsen för vad en arbetsgivare ska behöva acceptera från sin arbetstagare.

På arbetsmarknaden råder en generell ömsesidig lojalitetsplikt mellan arbetsgivare och arbetstagare som har prövats i Arbetsdomstolen i ett flertal sammanhang. Bland annat innebär den för en arbetstagare att man inte får skada sin arbetsgivare genom att t ex snacka skit offentligt om arbetsgivaren. Arbetsgivaren har rätt att agera mot illojala medarbetare och vid grov illojalitet så har man även rätt att säga upp medarbetaren. Det finns mycket mer att läsa om den här lojalitetsplikten på nätet vilket jag är säker på att ni kan googla fram själva.

I det här ärendet räcker det med den interna disciplinära åtgärd som har vidtagits och jag tycker det är bra att IFK Göteborg skärper tonen framöver mot alltför pratglada spelare. Bara för att media ligger på och ställer frågor så är det inte okej att snacka skit om IFK Göteborg offentligt och jag hoppas att signalen har gått fram till alla spelare. Så länge som man är anställd och får lön från IFK Göteborg så ska man vara lojal mot IFK Göteborg och precis som klubbdirektör Martin Kurzwelly säger idag så ska den här typen av kritik hanteras internt.

Jag hoppas dessutom att IFK Göteborg uppfyller Sobras största önskan redan nu i sommar och ser till att han lämnar. Om man så tydligt markerar att man inte vill spela i den finaste av matchtröjor så ska man inte vara kvar längre än nödvändigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar