Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 16 september 2014

Ett lätt pussel inför 2015

Blåvitt har nu bekräftat att Kjetil Waehler lämnar efter säsongen och det var ett ganska väntat besked. Jag kan förstå att man vill föryngra i backlinjen och satsa på en ny mittback till startelvan som kan vara kvar i laget i flera år framöver. Kjetil ska dock ha stor heder av sin fighting spirit och professionalism och som ett evigt minne efter vår stenhårda norske mittback borde man skriva det Waehlerska valspråket på väggen i U-truppens omklädningsrum:

Practice beats talent when talent doesn't practice!

Nu när det är klart att Kjetil lämnar så tycker jag att Blåvitts backlinjepussel inför 2015 känns ganska okomplicerat och logiskt och där sju av åtta pusselbitar redan finns tillgängliga och där endast en sista åttonde pusselbit behöver rekryteras externt:
 • På högerbacken har laget mycket god täckning genom Emil Salomonsson och Adam Johansson och här behövs inga rekryteringar. Jag hade gärna sett att man redan nu försökte förlänga med Emil, som har utgående kontrakt nästa år, för att slippa de sedvanliga Bosmandiskussionerna. Jag kan dock ha en viss förståelse om Emil inte vill förlänga för det är få svenska backar med långa kontrakt som erbjuds ett utlandsäventyr.
 • På mittbackspositionen har just nu bara Mattias Bjärsmyr och Patrick Dyrestam kontrakt till nästa år. Jag är dock ganska säker på att Hjalmar Jonsson kommer erbjudas en ettårig kontraktsförlängning under 2015 då han både är en stabil backuplösning och en historiebärare i laget med sina tolv säsonger i blåvit tjänst. Utöver dessa tre spelare kommer Blåvitt satsa på att rekrytera en högklassig ny mittback till startelvan som kompletterar Mattias Bjärsmyr på ett bra sätt. Jag har inga namnförslag här men känner både förväntan och förtroende inför vad sportchefen Mats Gren kan gräva fram.
 • På vänsterbacken har man redan bestämt sig för Haitam Aleesami som ansluter nästa år på ett fyraårskontrakt. Här känns det i mina ögon mycket naturligt att erbjuda U19-truppens lagkapten Billy Nordström, som bl a har en riktigt bra vänsterfot, ett seniorkontrakt som backup på vänsterbackplatsen.

5 kommentarer:

 1. Ja, instämmer, det är ett lätt puzzel vad gäller backsidan. Men hur ser du på målvaktssidan, för att inte tala om mittfältet för nästa år??? Ser fram emot den analysen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte riktigt där i tankarna ännu, det är för många osäkerheter kring Sandberg, JJ, May, Gerzic och Sobra. Men om t ex Sandberg skulle lämna så funderar jag fortfarande kring om Blåvitt vågar satsa på Sarajlic som reservmålvakt eller om man rekryterar en ny reservmålvakt extern. Sulle är en bra målvakt men den långa rehaben i år gör att han är mer svårbedömd just nu.

   Mittfältarna får jag återkomma till längre fram.

   Radera
 2. Så du tror inte att Dyrestam kommer att få så mycket speltid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, han kan nog bli första mittbacksreserv nästa år om han fortsätter att utveckas bra, med Hjalle som trygg backup bakom. Upp till Lill-Dyre om han tar chansen sen när han får spela.

   Radera
 3. God analys, men som tidigare nämnts, det är ju mittfältspusslet som är spännande. Om både JJ och May försvinner (och det gör de nog) kommer förmodligen en innermitt in.

  SvaraRadera