De senaste dagarna har jag skrivit om Blåvitts ekonomi och slutsatsen i inläggen har varit att den mest prioriterade uppgiften just nu är att sätta ihop en slagkraftig spelartrupp till 2015. Och att pengar är en viktig faktor när man bygger spelartrupper förstår nog alla, där bl a bloggaren Osynliga Handen har visat att sambandet mellan hur mycket man satsar på personalkostnader och tabellplaceringen har varit upp till 75% i Allsvenskan de senaste fem åren.
Så hur mycket kostar egentligen en allsvensk fotbollsspelare för sin förening och vad kostar det att sätta ihop en allsvensk trupp? I Svenska Fotbollsförbundets analys av Allsvenskans ekonomi framgår det att den genomsnittliga månadslönen för en allsvensk fotbollsspelare var drygt 61 tkr inklusive signon under 2013. Det innebär att den genomsnittliga allsvenska fotbollsspelarens lönekostnader ser ut så här:
Årslön (11 månader) 671 tkr
Semesterlön 12% 81 tkr
Arbetsgivaravgifter 236 tkr eller 116 tkr om spelaren är under 26 år
Kollektivavtal ca 6% 45 tkr (avtalspension och försäkringar)
Årskostnad: 1 033 tkr eller 913 tkr om spelaren är under 26 år
Om man skulle utgå ifrån att en genomsnittlig allsvensk fotbollstrupp består av 11 genomsnittliga fotbollsspelare över 26 år och 12 genomsnittliga fotbollsspelare under 26 år så kostar en sådan trupp drygt 22 mkr per år. Lägger man även till kostnader för en tränarstab med 4-5 personer (alla över 26 år) så är du uppe i drygt 24 mkr för att sätta ihop en genomsnittlig allsvensk trupp. IFK Göteborg spenderade 46,4 mkr på Fotbollens Elittrupp under 2013 vilket är en bra bit över detta framräknade genomsnitt men ändå bara den fjärde högsta lönebudgeten i Allsvenskan efter Malmö, AIK och Elfsborg.
Blåvitts truppbudget innehåller både spelarna och tränarstaben men sannolikt även kostnader för t ex träningsläger mm. Jag räknar med i genomsnitt 23 spelare i truppen och att tränarstaben består av 6 personer (2 tränare, 1 målvaktstränare, 1 fystränare, 1 sjukgymnast och 1 materialförvaltare). Vid en baklängesräkning utifrån ovanstående siffror så blir den genomsnittliga månadslönen hos Blåvitt nästan 100 tkr men det är en ganska missvisande uppgift. Skillnaderna är naturligtvis mycket stora mellan olika personer beroende på om de är spelare eller ledare, om det är en startelvaspelare eller en nyligen uppflyttad junior, om de har fått signon eller inte etc.
I ett inlägg lite längre fram ska jag försöka mig på att bryta ner denna budgetpost på individnivå för att få en bättre uppfattning om hur Blåvitts lönekostnader ser ut. Om det finns någon skatte- eller avtalskunnig i läsekretsen så tar jag tacksamt emot synpunkter och tips på ytterligare parametrar som man bör beakta när man ska räkna på allsvenska spelarlöner.
Intressanta uppgifter. Men det kan vara lite missledande att fokusera på genomsnittet. I många klubbar är det några stjärnor som tjänar betydligt mer än övriga. Och ofta har yngre talanger väsentligt lägre löner än genomsnittet. Kvällstidningarna har publicerat uppgifter om taxerade inkomster för fotbollsspelarna. Där kan förstås även ingå andra inkomster. Men när man granskar lönerna för 2012 för Blåvitts spelare framgår att det är några som ligger klart över genomsnittet; nämligen Alvbåge, Gerzic, Sobralense, Farnerud och Hysén vilka samtliga ligger på sjusiffriga lönenivåer. I flera av fallen är det säkert sign-on bonus som drar upp beloppen. Det kan även vara så att man väljer att omvandla löner till pensioner, så även denna post blir viktig att fånga upp. Många har individuella avtal om pensionsförsäkringar som uppgår till väsentliga belopp.
SvaraRaderaFör Blåvitts del låg 10 av 18 spelare under det genomsnitt du redovisar (avser inkomster för 2012).
Lycka till med fortsatt analys
tack, jag kommer att behöva all tur för det här är ett svåranalyserat område. Precis som du tar upp så finns det många svårberäknade parametrar som t ex pensionsförsäkringar, segerpremier, signon etc som ställer till det. Dessutom är jag lite osäker på hur jag ska hantera A-SiNK:en för våra utländska spelare när det gäller deras signon.
RaderaDagens inlägg var ett sätt att få ett grepp om de övergripande siffrorna och räknemetoderna. Nästa steg blir att kika på 2012 års löner som ju finns på nätet och försöka se vad dessa siffror kan avslöja. Förhoppningsvis är det snart dags för någon av kvällsblaskorna att göra en sammanställning av 2013 års löner.
Har du någon mer info om olika individuella pensionsförsäkringar utöver det som kollektivavtalet reglerar? Är det Blåvitt som betalar in detta eller är det spelarna som betalar det från sin skattade lön?
I normalfallet är det Blåvitt som betalar in de individuella pensionsförsäkringarna, det är fortfarande skattemässigt mer effektivt.
RaderaI Blåvitts årsredovisning (not 3) framgår att: "föreningen betalar och kostnadsför premier och inbetalningar till av föreningen ägda kapitalförsäkringar och eller pensionsdepåer...Försäkringarna/depåerna är pantförskrivna till fotbollspelare/personal/fd spelare för föreningens fullgörande av pensionsåtaganden...utfästelsen och tillgångarna har nettoredovisats i föreningens årsredovisning."
Det innebär att Blåvitt har en mycket stor tillgång och en lika stor skuld som rör historiska upparbetade spelarpensioner. Men jag får inte fram summan ur IFKs årsredovisning.
En del andra föreningar väljer att inte nettoredovisa utan har istället bruttobelopp i årsredovisningen.
Några andra föreningars redovisning:
- AIK nettoredovisas också; totalt belopp uppgår till 41 MSEK
- MFF nettoredovisas också; totalt belopp uppgår till 71 MSEK
- HIF redovisar ej beloppet i årsredovisnigen.
Sammantaget bör det handla om ett antal miljoner årligen som tas som en kostnad i föreningen för pensioner. Men det är svårt att få fram detta belopp. Man kan titta på ökningen av beloppet (för de föreningar som redovisar beloppet), men här kan även ingå värdestegring/värdeminskning samt insättning/utbetalning.
Hoppas detta ger en viss vägledning, men det är inte enkelt att nå fram tydligt på denna punkt utifrån endast externt tillgänglig info.
Stort tack för denna info. Intressant!
Radera