Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 9 september 2014

Hur såg Blåvitts löner ut 2012?

De senaste dagarnas inlägg på bloggen har handlat om fotbollsekonomi och om Blåvitts kommande utmaningar med att bygga en slagkraftig fotbollstrupp till 2015. Ett sidospår kring detta har varit att försöka få en bättre bild av Blåvitts lönekostnader vilket jag började titta på igår. Idag fortsätter jag detta spår genom att titta lite mer i detalj på Blåvitts lönekostnader 2012.

2012 års taxeringsuppgifter för de flesta spelarna finns utlagda på nätet sedan länge, t ex här, och det finns även liknande uppgifter från tidigare år som jämförelse. Jag har använt mig av dessa uppgifter och även gjort en kompletterande uppskattning för de spelare och ledare som inte finns med på dessa listor. Jag har använt mig av hela den taxerade summan även om det naturligtvis finns en möjlighet att en spelare även har haft sidoinkomster som inte betalats av Blåvitt.

En annan pusselbit har varit att försöka komma ihåg vilka spelare som var i föreningen under 2012 och hur många månader som de finansierades av Blåvitt beroende på värvningar, försäljningar, utlåningar och långtidsskador etc. Har jag missat någon här? Slutligen har jag adderat arbetsgivaravgifter (31,42% för personer över 26 år och 15,49% för personer under) samt avgifter inom kollektivavtalet (ca 6% för avtalspensioner och försäkringar). Voilá!


Genom denna lista får jag ihop en total lönekostnad för spelare och ledare på 29,8 mkr medan Blåvitt redovisade 38,4 mkr i kostnader för Fotbollens Elittrupp under 2012. Vad beror då denna skillnad på?
  1. Jag har naturligtvis inte räknat helt rätt eftersom jag saknar exakta underlag så min summering kan säkert ha en felmarginal på plus minus någon miljon.
  2. Lönerna för ytterligare personer, som t ex sportchefen och chefsscouten, kan eventuellt också finansieras inom Fotbollens Elittrupp.
  3. Idag blev jag uppmärksammad på att Blåvitt gör stora pensionsavsättningar i kapitalförsäkringar och pensionsdepåer för sina spelare utöver det som kollektivavtalet kräver. Sannolikt uppgår denna summa årligen till några miljoner kronor.
  4. Det finns säkert en hel del andra kostnader som kan härledas till Fotbollens Elittrupp, t ex match- och träningskläder, träningsläger, måltider, resor etc.
Senare under hösten kommer kvällsblaskorna i vanlig ordning att presentera 2013 års taxeringsuppgifter och det ger en möjlighet att jämföra lite med den här listan. En skillnad mellan de två åren kommer ju att vara att det under 2013 betalades ut segerpremier då Blåvitt vann cupen och slutade på en tredjeplats i serien. Det blir även en av förklaringarna till att kostnaderna för Fotbollens Elittrupp under 2013 hade ökat till 46,5 mkr. Men mer om detta lite längre fram.

1 kommentar:

  1. Det blir ju väldigt tydligt när man ser denna tabell att löneskillnaderna är mycket stora. Även om sign-on kan ha en del i detta. De krav som följer är ju att de spelare med väsentligt högre löner än övriga också måste skapa ett stort värde på plan. Och det är väl här det gått lite fel för Blåvitt. Flera av de högavlönade har haft ett begränsat värdeskapande på plan, medan däremot flera yngre spelare, med låga löner istället verkligen gjort skillnad för laget. Hysén och Alvbåge är väl de som levererat motsvarande sina löner. Tveksamt för övriga "högavlönade". Blir intressant att se siffrorna för 2013 när de kommer såsmåningom.

    SvaraRadera