Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

söndag 7 september 2014

Hur ska Blåvitt använda sitt överskott?

Igår skrev jag att Blåvitt har förutsättningar att leverera ett stort positivt resultat vid årets slut. Kanske kan detta överskott bli så stort som 20-30 mkr men det finns många hål att stoppa pengarna i just nu. Här är några av de mest aktuella användningsområdena:
 • Den främsta utmaningen blir att skapa en konkurrenskraftig trupp till nästa säsong. Som jag nämnde igår så har Blåvitt just nu endast 15 spelare med kontrakt efter årsskiftet där 3 av dem inte är särskilt önskade längre. Det betyder att nya kontrakt måste skrivas med 7-10 spelare inför 2015 vilket naturligtvis kommer att kosta en slant i transfersummor och signon. Att Blåvitt måste rekrytera några nya externa spelare som går rakt in i startelvan känns ganska naturligt och dessa spelare (en ny i varje lagdel?) kommer att kosta mest. Att förlänga med några befintliga spelare i truppen (t ex Markus Sandberg, Hjalmar Jonsson, Philip Haglund och Hampus Zackrisson) blir inte lika dyrt. Att slutligen flytta upp några juniorer (Karl Bohm och Billy Nordström) är en ekonomiskt sund lösning för att fylla de sista platserna i truppen.
 • Om ett tränarbyte är aktuellt efter säsongen så blir det dyrt att avsluta kontrakten i förtid med Mikael Stahre och kanske även Magnus Edlund. De har kontrakt över 2015 och om det inte finns en kortare fastställd uppsägningstid i deras kontrakt så kan det kosta uppåt 2-3 mkr att lösa ut dem båda i förtid.
 • Blåvitt har just nu ett banklån på 27,9 mkr för den nya Kamratgården och man betalade 1,3 mkr i räntor för detta i fjol. Man amorterade lånet med 750 tkr under 2013 och med den takten kommer det att ta drygt 35 år att betala av hela lånet. Får man en möjlighet att betala av en större del på lånet, och därmed minska de framtida räntekostnaderna, så tycker jag man ska göra det. 1,3 mkr som man betalar i räntor idag motsvarar ju lönekostnaden för en riktigt bra allsvensk spelare. 
 • Att Blåvitt håller på och förhandlar med sin stjärnsponsor om en förlängning kan nog inte ha undgått någon. Om inte annat så tar Nisse Wiberg varje tillfälle i akt att påminna oss om detta. För att en relation ska överleva under en längre tid krävs det att båda parter vårdar den ömt men just nu vårdar inte Nisse relationen med Blåvitt utan bedriver snarare rovdrift på den. Om detta relationsdrama slutar med att Blåvitt ber Nisse dra till en varmare plats och istället börjar söka efter en ny stjärnsponsor till 2015, så kan en del av detta överskott behöva användas för att på kort sikt kompensera för ett bortfall av intäkter.
Utmaningarna är många inför 2015 och det gäller att använda varenda krona på ett klokt sätt. Det finns andra fotbollslag i det här landet som har mycket mer pengar att spendera på spelarvärvningar och spelarlöner vilket innebär att Blåvitt måste överprestera när man rekryterar och säljer spelare för att hänga med i konkurrensen. Mats Gren har genomfört sitt första transferfönster med Blåvitt på ett riktigt bra sätt men nu gäller det att han kan upprepa och helst överträffa den bedriften i kommande transferfönster i vinter.

3 kommentarer:

 1. Den största utmaningen blåvitt står inför nämner du bara indirekt. Nämligen att få supportrarna att förstå vad som är rimliga förväntningar och krav. Just nu har många inte förstått var blåvitts ekonomi och ställning räcker till. Det kan bli mycket värre än vad den pågående s.k. katastrofsäsongen gett oss.

  Helst ser jag att man återgår till att satsa hårt på unga talanger och inte swr så kortsiktiktigt mot resultat som man hetsas till nu. Manicken borde inte värvats på långt kontrakt. Inte heller smedberg eller Adam. Våga spela med spelare underifrån så kommer de leverera, så fungerar det ju för unga. Förtroende är allt. Men detta hänger ihop med krav från supportrar och övriga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig att det var vansinne att erbjuda 30 åriga spelare som Adam Johansson och Martin Smedberg Dalence fyraåriga kontrakt, snacka om att låsa upp framtiden fett. Malicken är ju en yngre spelare så på pappret kan man förstå ett långt kontrakt. Det tråkiga är ju att han verkar ha varit alldeles för dåligt scoutad och analyserad.

   Jag har generellt en positiv grundsyn till Håkan Mild som sportchef men tyvärr så hade han en uselt track record på sina dyraste värvningar. På t ex Dalex, Pärlan, Gerzic och Malicken brände han minst 30 mkr om man räknar med transfersummor, signon och lön - snacka om bortkastade pengar.

   Om Mats Gren lyckas bättre med de dyraste värvningarna återstår att se men hittills har han gjort kloka val, där hans inlåningar är en spännande arbetsmetod. Smart att kunna se Zohore och Calvo i action innan man bestämmer sig för om man ska köpa - kanske får vi se mer av detta framöver då det finns ett överskott av fotbollspelare i Europa som behöver speltid.

   Radera
 2. Absolut, inlåningar känns spännande. Undra vilka klubbar som blir vinnare i en sådan värld. Någonstans avgör ju även pengar här vilken klubb en spelare vill bli utlånad till. Kanske att blåvitt har nytta av sitt namn, sportchefens och övrigas kontaktnät och att Göteborg är en rel stor stad. Återstår att se hur spelreglerna ser ut på marknaden framöver.

  Jag tror fans och inramning har betydelse, här är vi på väg att bli en gnällklubb som aik var tidigare. När jag flyttade tillbaka till Göteborg rint 2006 efter några år utomlands blev jag otroligt positiv till blåvitts supportrar i med och motgång. Var helt otroligt bra. Men de senaste 2-3 åren är klart sämre och bara att läsa på ex svenskafans är ju direkt deprimerande. Vilka negativa själar vi har lyckats knyta till klubben. Alla som hotar att inte gå på matcher, gnäll, gnäll, gnäll.. sådant gör verkligen inte att spelare vill hit. Återigen är det kopplat till helt orimliga förväntningar.

  Tack för ditt engagemang kring blåvitt iaf. Ni är för få för att vara en klubb som blåvitt.

  SvaraRadera