Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 7 oktober 2014

Stort rekyteringsbehov i offensiven

Jag har i några inlägg de senaste veckorna funderat kring tre av fyra lagdelar inför 2015 och på ett ungefär fått ihop 2 målvakter, 8 försvarare och 4-5 innermittfältare hittills. Inom den svåraste pusselbiten, innermittfältet, kommer jag att behöva göra en revidering så snart vi vet nåt mer om Jakob Johanssons och May Mahlangus framtid. Redan nu vet vi att Hampus Zackrisson ska lämna efter säsongen, vilket jag inte hade räknat med.

Idag tänkte jag sammanfatta lite kort kring den sista offensiva lagdelen som är anfallare och yttrar. Jag väljer att gruppera dessa båda roller då de allra flesta spelare kan spela på båda dessa positioner och där utpräglade enpositionsspelare (t ex Martin Smedberg Dalence och tidigare Hannes Stiller) inte brukar vara så vanliga hos Blåvitt.

Blåvitt har just nu åtta anfallare och yttrar i A-truppen där två stycken (Malick Mané och Daniel Sobralense) är utlånade och där två stycken (Diego Calvo och Kenneth Zohore) är inlånade. Jag utgår i detta inlägg ifrån att ingen av dessa fyra utlånade/inlånade spelare ingår i Blåvitts planer för 2015 vilket gör att det bara kommer att finnas fyra offensiva spelare i truppen - Lasse Vibe, Gustav Engvall, Sören Rieks och Martin Smedberg Dalence.

Min bedömning är att Blåvitt borde ha sju spelare i denna offensiva grupp till nästa säsong och så här ser jag på de tre förstärkningar som Blåvitt i första hand borde leta efter och rekrytera:
 • Plats nr 1 går till Tobias Hysén om han bara vill ha den. Tobbe har ju ojat sig i media hela året över det tråkiga livet i Kina och nu när den kinesiska säsongen snart är slut är det dags att komma med konkreta besked. Tobbe är en blåvit ikon men han kan inte hålla Blåvitt på halster hur länge som helst - vill han hem så bör Blåvitt få det beskedet före årsskiftet! Om Tobbe inte vill eller kan komma hem till 2015 så bör Blåvitt rekrytera en likvärdig spelartyp (anfallare/ytter) som kan konkurrera om en plats i startelvan.
 • Plats nr 2 bör gå till en utpräglad stark straffområdesanfallare som kan agera target och som med kraft och nickskicklighet kan bidra till att förändra en låst matchbild. Här tänker jag mig en spelare med egenskaper som t ex Hannes Stiller hade och Isaac Kiese Thelin har.
 • Plats nr 3 bör gå till U19-truppens Karl Bohm som är den junior som i år har varit vassast i såväl U19 som U21-sammanhang och som har stor utvecklingspotential framöver. Karl kan spela på båda ytterpositionerna och som anfallare och kommer att bli ett bra komplement i den här offensiva gruppen under 2015.
När det gäller de fyra befintliga offensiva spelarna så har de flesta långa kontrakt som sträcker sig över 2017 men där lagets superdansk Lasse Vibe sitter på det kortaste kontraktet fram till sommaren 2016. Om Mats Gren utöver ovanstående tre rekryteringar även kan förhandla fram en kontraktsförlängning med Good Vibes så skulle jag blir sjukt nöjd!

9 kommentarer:

 1. Plats nr 2 låter väl ganska passande för Kenneth Zohore eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var väl tänkt så när han lånades in men han har ju inte lyckats övertyga Mats Gren. Inte heller jag har sett tillräckligt mycket positivt (förutom målet i en redan avgjord match) för att utbrista "wow".

   Radera
  2. Svårt att övertyga när man när skadad ... :(

   Radera
 2. Ligger mycket i dina tankar. De inlånade spelarna kan man ju välja att avsluta med efter höstsäsongen. Mané är ju utlånad även under våren och det finns säkert möjligheter för honom att hitta en annan hemvist efter sommaren. Sobralense har ju ett längre kontrakt och hög lön. Men han har ju lyckats väl i Örebro under hösten, så det finns säkert klubbar som vill ta över hans dyra kontrakt, kanske Örebro?
  Vilka nytillskott behövs? Om Vibe stannar och Engvall fortsätter sin utveckling så är det framförallt en target player som behövs i anfallet. Kanske Rasmus Jönsson. eller Ricardo Santos. Hysén ser jag mer som ett alternativ om Vibe lämnar. Däremot behövs alternativ på yttermittfältet, här är det ju också vanligt med byten under matcherna. Nu är väl Salomonsson ett möjligt alternativ även här. Men det skulle behöva rekryteras några spännande nytillskott, gärna talanger som är nära att slå igenom. Ahmed Yasin från Örebro? Ferhad Ayaz från Degerfors?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade gärna sett t ex Rasmus Jönsson i Blåvitt men jag har dålig koll på bra targetanfallare till rimliga priser.

   När det gäller Sobra så har han ju både hög lön och en delbetalning på sin signon att hämta ut under 2015...vi kommer att få köpa ut honom, åtminstone delvis, innan någon annan tar över hans kontrakt.

   Radera
  2. Jag från min egen synpunkt av det man sett Engvall, kan mycket väl se honom som en target. Ruffar och gruffar han till sig 2 kilo mer självförtroende tar han bort tjockisar i alla led vad gäller 4, 3 och 5 linjer. Försvinner Lasse så måste vi få in ytterligare en springare, Eng nosar hela tiden på dom jobbiga bollarna och när en sån nos sniffar på tråk så ska man ha en snabb djävul (utesluter namn då jag tror Lasse är kvar minst ett år till). Hysén är så klart välkommen men vill nog inte ha gossen i 11:an Därav är inte toppen ett problem och jag gråter av tanken att mitten ska förstöras av defensiv. Vi SKA inte brottas längre, den tiden är passé, JJ försvinner? Kanske inte, kanske kanske? May dyker i den spanska kanalen av tapas? Teori är ett ämne för skolan och inte plast, jag tror/hoppas båda lägger 2 år till på blåvit för det är nåt på G(öteborg). Däremot är ju baken som smaken, eller så smakar man bakar. Cavar redo för den stora scenen? Linjen där framför känns för påtaglig att ens påtala.. .. ( punkter ) heja heja på heja på Stor Grabben !! Tiden på dygnet säger farväl till stavningar och tankar, sena timmar får tro på T.N med Gloria! ( Joe Bonamassa )

   Radera
 3. Ramus Jönsson är en synnerligen intressant och begåvad fotbollsspelare, dock ingen kraftfull boxspelare. Däremot pga. sin teknik och spelsinne duktig och kreativ felvänd - en brist i dagens Blåvitt.

  SvaraRadera
 4. Nu vill vi alla som följer bloggen höra vad du tror att KIA:s avhopp beror på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara fått höra att KIA har bytt sponsringsstrategi och att man bestämde sig redan i somras. Det händer ju ibland att företag väljer att satsa sina sponsorpengar på annat, ungefär som när ICA lämnade. Inget dramatiskt.

   Radera