Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 6 oktober 2014

Vilken svaghet är värst?

I samband med 110-årsfirandet i lördags, på krogen där Café Olivedal låg tidigare, var vi några stycken som filosoferade lite över Blåvitts svagheter den här säsongen. Stärkta av några öl försökte vi analysera vilken av svagheterna som är värst.
  • Att vika ner sig mot svaga lag i botten av tabellen har blivit ett signum för vårt lag och om man tittar på bortamatcherna mot allsvenskans bottenskrap BP (1-1), Gefle (1-1), Halmstad (2-2), Mjällby (0-3) och Norrköping (0-3) så har Blåvitt slarvat bort 12 poäng på dessa fem matcher - tillräckligt mycket för att ta oss jämsides med Malmö i tabellen. 
  • Att förlora matcher på hemmaplan brukar inte känneteckna Blåvitt men faktum är att man i år har ett rekorduselt resultat på hemmaplan mot de övriga topplagen Malmö (0-3), Aik (0-2) och Elfsborg (0-0). Om Blåvitt hade vunnit dessa tre matcher så hade man varit en poäng efter Malmö just nu.
Och det är här som diskussionen kom igång ordentligt i lördags. För vilket är egentligen värst - att ha en alldeles för låg lägstanivå (=förlora mot bottenlag) eller att inte ha en tillräckligt hög högstanivå (=förlora mot topplag)? Och vilken av svagheterna, om man nu måste välja, bör man i första hand fokusera på att försöka förbättra?

Jag är själv inne på att det är mer prioriterat och framgångsrikt att försöka höja lägstanivån och börja plocka fler säkra poäng från allsvenskans bottenlag. De lagen har ett sämre utgångsläge när det gäller både spets och bredd i sina spelartrupper och detta måste Blåvitt kunna utnyttja framöver genom smartare taktik och framförallt bättre inställning i de matcherna. Att bli mer överlägsen mot bottenlagen är dessutom en billigare strategi då man inte behöver investera riktigt lika mycket i spelartruppen som om man ska bli mer jämbördig med topplagen.

Självklart vill jag att Blåvitt även ska vinna alla sina hemmamatcher mot Malmö, Aik och Elfsborg men här får man vara lite mer realistisk inför förutsättningarna. Just nu har Blåvitt sämre ekonomiska möjligheter jämfört med övriga topplag och har t ex "bara" allsvenskans fjärde högsta löner, där bloggaren Osynliga Handen ju har påvisat att sambandet mellan spelarlöner och tabellplacering är upp mot 75% inom svensk elitfotboll. Blåvitt SKA kunna ta fler poäng i hemmamatcherna mot övriga topplag framöver än detta usla år, men det är tyvärr lite svårare att göra det på beställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar