Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

onsdag 19 november 2014

Hur bra är det med hemvändare?

Idag har det det varit hemvändare på agendan när GT avslöjade att Blåvitt är ute efter Sebastian Eriksson, Tobias Hysén och Tobias Sana. Och om man ska tro GT så verkar det vara nära med Sebban medan Tobbe och Sana är lite längre ifrån.

Jag är i grunden ganska positiv till hemvändare då de oftast kommer hem som bättre spelare med hjärta för Blåvitt och nyttiga erfarenheter efter ett berikande utlandsäventyr. Samtidigt måste man kunna se förbi den där nostalgiska känslan och våga ställa obekväma frågor om och hur spelaren kan bidra till Blåvitt framöver. För om man tar in spelaren baserat på en gosig rosenröd hemvändarkänsla så blir det bara en dyr inavel av det.
 • Sebastian Eriksson var en av våra bästa spelare när han drabbades av korsbandsskadan 2011 men ändå valde Cagliari att värva honom då. Sebban kämpade sig efter skadan in i Cagliaris startelva och fick därefter även en biljett till det svenska landslaget innan han drabbades av ännu en korsbandsskada i juni i år. Nu är han snart tillbaka efter denna andra skada och frågor finns naturligtvis kring hans fysiska status och skadebenägenhet. Samtidigt så är han den typen av krigare som Blåvitt verkligen behöver i laget och jag ser gärna att han kommer hem igen.
 • Tobias Hysén är en viktig symbol för Blåvitt och visst vill man försöka värva hem honom nu i vinter om möjligheten finns. Tobbe fyller dock 33 år i början av 2015 och det finns en smärtgräns för hur mycket pengar, både transfersumma, kontraktslängd och lön, Blåvitt ska lägga på en så pass gammal spelare. Jag ser gärna att Tobbe kommer hem igen men endast om de ekonomiska förutsättningarna är rimliga.
 • Tobias Sana lämnade Blåvitt sommaren 2012 och efter en första stark höst, när han spelade i Ajax A-lag och även gjorde debut i det svenska landslaget, så stannade karriären av. De senaste åren har han främst spelat i Ajax reservlag Jong Ajax och jag kan inte bedöma om han har utvecklats som spelare av det. Det här är en transfer som jag är lite mer skeptisk till och jag hoppas att Blåvitt även utvärderar andra yttermittfältare.
Jag förundras dessutom över att Blåvitt ännu inte har presenterat Jörgen Lennartsson som föreningens nye tränare för alla jag har pratat med säger ju att det blir han. Blåvitt måste verkligen ha ett väldigt starkt skäl för att dra ut på detta så länge.

1 kommentar:

 1. Det pågår säkert fortfarande samtal med flera tränarkandidater, annars hade man ju direkt gått ut med ny tränare. I alla fall om det är en tränare som är direkt tillgänglig, dvs inte uppbunden med matcher under en pågående säsong. Möjligen kanske det därför inte blir Lennartsson, trots allt tal om honom.
  Hemvändare är ju i grunden positivt, men ska samtidigt också de passa in i lagbygget.
  - Eriksson vore ju mycket positivt i detta läge, speciellt med strömhopp av andra innermittfältare som lämnar (JJ, Mahlangu, Haglund?). Viktigt att han är skadefri så att han direkt kan gå in i laget.
  - Hysén, ser en komplikation i att han är samma spelartyp som Vibe, men det finns ju risk att även Vibe lämnar. I så fall vore det ju rätt med Hysén. I annat fall kanske det dröjer något år.
  - Sana, tror att han behöver en tid för att komma i fullt slag. Alltså man kan inte räkna med honom som startspelare om han kommer. och det är väl lika illa för honom att spela i Blåvitts reservlag som i Ajax dito. Kanske ett alternativ för vännerna på Hisingen???

  SvaraRadera