Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

måndag 10 november 2014

Jag har en plan

Jag har en plan! utbrister Mats Gren triumferande när han just nu byter spelare, tränare och filosofi i ett snabbt tempo uppbackad av klubbdirektören och styrelsens sportsliga utskott. Än så länge förstår jag inte tillräckligt mycket av planen för att kunna utbrista Lysande Sickan! men jag hoppas bli lite klokare under de kommande veckorna.

Att Mats Gren tänker lite utanför den traditionella boxen fick vi en försmak av i somras när han utan sentimentala krusiduller hittade en alternativ karriärväg åt Robin Söder, lånade ut Daniel Sobralense, växlade Sam Larsson mot Sören Rieks och testade några intressanta utländska spelare på lån. Även det här transferfönstret har han börjat lite överraskande genom ett blixtsnabbt avsked för Mikael Stahre och att prata om en möjlig försäljning av Joel Allansson.

Utifrån de beskrivningar som jag har fått och det jag har läst så verkar Gren ha ett lite annorlunda förhållningssätt till relationerna med spelare och tränare än Håkan Mild hade. Genom att ha ett lite mer distanserat och professionellt förhållningssätt blir det lättare att värdera en spelare enbart utifrån dennes prestation och förmåga att leverera för Blåvitt. Så medan vi supportrar fäller tårar för publikfavoriter som Söder och Allansson så tvekar inte Gren att säga adjö om det behövs.

Även om beslutet att avskeda Stahre kom som en överraskning så får jag ändå medge att tidpunkten var rätt vald. Hade man gjort det tidigare under hösten hade man inte fått ut maximal prestation av vare sig tränare eller trupp och då hade man sannolikt missat den åtråvärda Europabiljetten. Och att genomföra avskedet senare, när Stahre precis som spelarna gått på semester, hade inte heller varit särskilt schysst eller till fördel för Blåvitt. Tidpunkten var, utifrån förutsättningarna, helt optimal.

Att inte i samma andetag kunna berätta vem som blir ny tränare är dock en svaghet som lämnar fältet öppet för en ocean av spekulationer och rykten. Här kan jag inte bedöma om det är en del av planen eller om Mats Gren bara har gjort en tabbe att inte ha efterträdaren klar. Jag försöker även förstå vad det är som gör Jörgen Lennartsson så attraktiv jämfört med Mikael Stahre men har ännu inte lyckats lista ut det. Förhoppningsvis berättar Gren detta för oss inom kort.

Ytterligare ett område där jag ännu inte förstår Mats Grens tankar och idéer är inom ungdomsverksamheten där den blåvita A-truppen börjar bli väldigt tunn på unga spelare. Även om Mats Gren har en plan att omvandla ungdomsverksamheten och göra den ännu mer professionell framöver så får han inte tappa bort de ungdomar som redan nu är redo för en allsvensk utmaning. Jag har hört rykten om personförändringar inom ungdomsverksamhetens ledning tidigare under hösten men vet inte längre om detta blir aktuellt efter tränarbytet.

Så kom igen Gren, leverera din grandiosa plan nu så att jag slipper grubbla ihjäl mig! Och hur svårt kan det vara att leverera några självklara besked på hemsidan under tiden, t ex att Jonathan Azulay, Diego Calvo och Mattias Hugosson lämnar och att Hjalmar Jonsson får förlängt? Jag tycker det var en svaghet att Kenneth Zohore kommunicerade ut sitt avsked på Instagram nästan ett helt dygn innan den blåvita hemsidan fick tummen ur och bekräftade det....kring sådana här "enkla" frågor borde Kamratgården verkligen skärpa upp sin kommunikationsstrategi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar