Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

lördag 27 december 2014

Årets flöden av unga spelare

När man nu summerar 2014 så kan man se att Blåvitt under året har lyft upp fyra juniorer till A-laget - Gustav Engvall, Patrick Dyrestam, Karl Bohm och Billy Nordström. Det är en hög siffra men den motiveras av att A-laget har tömts på många unga spelare under det senaste året. Tittar man i min talangpyramid nedan kan man se en summering av årets flöden av unga spelare genom Blåvitt.


Om vi börjar överst i pyramiden så har fem spelare (Sam Larsson, Robin Söder, Joel Allansson, Ludwig Augustinsson och Jakob Johansson) lämnat Blåvitt för äventyr utomlands medan tre spelare (Darijan Bojanic, Jonathan Azulay och Hampus Zackrisson) har lämnat för andra lag i Sverige. Att jag har med Ludde, Darijan och Jakob i den här listan beror på att de värvades till Blåvitts A-lag i juniorålder och att detta naturligtvis är ett (som regel dyrare...) alternativ till att ta fram egna ungdomsspelare. Summerar man flödet av unga spelare till A-laget under 2014 så har åtta lämnat medan sex har tillkommit. Just nu finns det sju spelare i A-laget som har kommit dit via den egna ungdomsverksamheten.

Om vi går ett steg ner i pyramiden till U19 så har det som sagt skickats upp fyra spelare därifrån till A-laget. Därutöver så har åtta spelare lämnat U19 under året. Den stora påfyllnaden har skett från det egna U17-laget med totalt tretton spelare under året medan bara två stycken har värvats externt. U19 har just nu hela 25 spelare och det kommer nog att generera en del flöden i pyramiden redan i början av 2015. Jag hoppas bl a att några av U19´s bästa spelare får chansen att träna mer regelbundet med A-laget.

Som bas i talangpyramiden har U17 en viktig roll i rekrytering och elitförberedande utbildning av unga talanger som sedan förhoppningsvis är redo att vandra uppåt i pyramiden. Truppen innehåller just nu 23 spelare och det har under året värvats in minst åtta spelare från olika klubbar i Göteborgsregionen medan minst sex spelare har hämtats internt från de egna ungdomslagen. På U17-nivå har jag bara koll på det som har hänt nu i december och inte tidigare under året så därför kan siffrorna även vara något större än det jag uppger.

Edit 141227: Adderade Jakob Johansson till spelare som har lämnat för även han värvades ju direkt till Blåvitts-lag som 17-åring.

Edit 141228: Med Kasim Prosper och Sabah Lawson finns det nu två externa ungdomsspelare som går direkt in i A-laget. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar