Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

lördag 13 december 2014

En karta över talangutvecklingen

Jag har börjat rita på en karta som framöver ska hjälpa mig att analysera och illustrera den blåvita talangutvecklingen och se hur allt hänger ihop. Jag har valt att rita kartan som en pyramid för att peka på att detta handlar om en elitverksamhet där vägen mot toppen blir smalare och smalare ju högre upp i pyramiden man kommer.

Den för dagen inringade pilen är det flöde av spelare som kanske är mest intressant att följa, dvs hur många juniorer som blir uppflyttade till A-laget. Jag skriver redan nu många blogginlägg kring den pilen, senast nu i måndags efter att Billy Nordström och Karl Bohm fick sina seniorkontrakt. Blåvitt flyttar i genomsnitt upp ca 2,7 juniorer ur varje årskull och jag tror att det är en hög siffra bland de allsvenska lagen. Det går dock inte att komma ifrån att den inringade pilen lever i stark symbios med de övriga pilarna på kartan och det som händer i ena änden av kartan ger en snabb återverkan på övriga delar. Jag hoppas därför kunna skriva mer framöver om övriga delar i denna karta.

Att det finns ekonomiska aspekter kring detta gör det lite extra intressant att utforska. Under åren 2004-2013 har Blåvitts samlade ungdomsverksamhet inom Akademin kostat 61 mkr netto att driva. Nettoförsäljningen av spelare har dock under samma tidsperiod inbringat dubbelt så mycket pengar till föreningen och där har ju uppflyttade ungdomspelare stått för huvuddelen av intäkterna. Lägger man till detta de sex fördelar med ungdomsverksamheten som jag har listat tidigare så kan man räkna hem flera miljoner kronor ytterligare varje år. Det finns m a o starka ekonomiska incitament för Blåvitt att fortsätta utveckla en ungdomsverksamhet som redan idag är lönsam.

1 kommentar:

 1. Mycket intressant ämne detta. Och skönt att läsa att akademiverksamheten
  är ekonomiskt sund. Har ju varit mycket diskussion runt detta.
  Dock, förbättringsområden finns naturligtvis.
  Ser fram emot din fortsatta bevakning av detta.
  Har också med glädje noterat att U-17 truppen just fått ett tillskott av, inte mindre än, tre spelare från den ypperliga föreningen Lerums IS.
  Mvh Bothvid

  SvaraRadera