Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

torsdag 11 december 2014

Kommer Blåvitt att slå sitt transferrekord i år?

I IFK Göteborgs 110-års bok har jag i min text bl a fördjupat mig lite i föreningens transferintäkter de senaste tio åren. Dessa har varit imponerande stora och uppgår till ett tresiffrigt miljonbelopp under denna tidsperiod. Om du är intresserad av den exakta summan och allt annat spännande som har hänt under de senaste tio åren är det nog dags att bege dig till Blåvittshopen och köpa ett exemplar av boken.

Som en del av researchen inför min text passade jag på att kika på gamla årsredovisningar hela vägen tillbaka till 1994 och av ren nyfikenhet borde jag nog fortsatt bakåt några år till. Många siffror i de här årsredovisningarna fascinerar mig väldigt mycket, t ex att Blåvitt under 1994 hade intäkter från Champions League på 77,8 mkr! En enorm summa på den tiden och en siffra som är imponerande stor även i dagens fotbollsekonomiska verklighet.

När jag tittar på perioden 1994 - 2013 kan jag även se att det hittills bästa året för transferintäkterna var 2007 då Blåvitt hade bruttointäkter på totalt 46,1 mkr, där ersättningen från riskkapitalbolaget finns medräknad. Med Joel Allanssons försäljning till Randers för någon vecka sedan ser jag att vi kanske börjar närma oss en ny rekordnotering under 2014 enligt de uppskattade siffrorna nedan. Vi får dock se vad de exakta siffrorna blir när Blåvitt stänger årets ekonomi om några veckor för ibland har man ju en tendens att överskatta transfersummorna.
 • Tobias Hysen 9 mkr
 • Ragnar Sigurdsson 4 mkr (vidareförsäljning)
 • Mikael Dyrestam 2 mkr (utbildningsbidrag)
 • Ludwig Augustinsson 13 mkr
 • Darijan Bojanic 1 mkr
 • Sam Larsson 14 mkr
 • Robin Söder 2 mkr 
 • Joel Allansson 1 mkr

6 kommentarer:

 1. Kommer vi inte få utbildningbidra för Jakob Johansson, Hampus Zackrisson och Jonathan Azulay också? Eller blir det nästa år kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utbildningsbidraget gäller upp till 23 år och om man har erbjudit spelaren ett nytt avtal - JJ är för gammal och de andra erbjöds ingen förlängning. Så inga pengar där tyvärr.

   Radera
 2. Det kan vara intressant att inflationsjustera siffrorna. Tex motsvarar 77,8 mkr 1994 ungefär 98 mkr idag.

  SvaraRadera
 3. Man får väl räkna med att 10% av försäljningsumman tillfaller moderklubben för Ludde, Sam, Bojanic, Söder, Allan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bruttointäkter. Jag brukar som regel räkna med att drygt 15% i genomsnitt försvinner i solidaritetsersättningar, ersättning till föregående klubb samt agentkostnader vid en transfer. Är det en av våra tidigare juniorspelare som säljs så blir den här procenten mycket lägre. I listan ovan så ska även riskkapitalbolaget ha 45% av intäkterna för Ragge.

   Om dessa bruttointäkter stämmer så borde nettointäkterna landa på ca 38 mkr för dessa spelare.

   Radera
 4. Vi får se om det blir ytterligare någon transfer ut under december. Sobralense och Gerzic står ju på listan över spelare som behöver komma in i nya miljöer. Och det är väl i princip sista chansen att få betalt för dem nu. Även om det kan vara svårt att hitta klubbar som är beredda att betala. Kanske det endast kommer att handla om att bli av med lönekostnaderna för dem.
  Sen kan det ju bli tal om en transfer av Lasse Vibe. Om någon sådan blir av under detta fönster. I så fall troligt att det sker under januari och pengarna faller in under nästa år. Om Vibe skulle lämna så innebär ju det en påtaglig försvagning och i så fall behövs ersättare på hög nivå. Men han bör ju vara ett sökt byte för många klubbar utomlands.

  SvaraRadera