Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 23 december 2014

Vilka spelar Game of Thrones på Kamratgården?

I George R.R.Martins böcker finns det ett berömt citat som har gett namn åt bokserien och som lägger ribban för handlingarna och intrigerna i böckerna: When you play the Game of Thrones you win or you die.


Och visst kan man fascineras lite över den maktkamp som periodvis verkar pågå inne på Kamratgården och där huvudena rullar (åtminstone bildligt) med samma frenesi som i kungadömet Westeros. Det är naturligtvis inte helt ovanligt att det finns starka viljor och konflikter i företagsskulturer där det råder konkurrens och tävlingsinstinkt men det som särskiljer IFK Göteborg är att det även finns ett stort intresse från media att rapportera om allt som händer.

De senaste intrigerna började kanske 2012 när klubbdirektören Seppo Vaihela lämnade efter missnöje från sponsorerna. Därefter blev det ett stormigt årsmöte 2013 när dåvarande valberedningen med Gunnar Larsson i spetsen forcerade in Bertil Rignäs som ny ordförande och även försökte "kuppa" bort Ulf Ivarsson från styrelsen. Den sista manövern misslyckades de dock med vilket ledde till att Gunnar Larsson lämnade valberedningen vid årsmötet. Och när en svag Rignäs hamnande i personligt blåsväder under året så blev han raskt utmanövrerad och fick lämna styrelsen.

Maktkamperna fortsatte under 2013 med att Tommie Elgestål lämnade jobbet som säkerhetschef efter interna stridigheter kring hur säkerhetsarbetet ska bedrivas. Under 2014 lämnade både sportchefen Håkan Mild och försäljningschefen Fredrik Abrahamsson men det skedde relativt fredligt och utan några kända och synliga konflikter. Slutet på detta år har dock varit rejält stormigt där Mikael Stahre fick lämna direkt efter säsongen och där det blev en del turbulens kring valet av hans efterträdare Jörgen Lennartsson. Därutöver rapporteras det om en konflikt kring vem som ska vara chefsscout i föreningen och nu är även klubbdirektören Martin Kurzwelly ifrågasatt. Och då har jag ännu inte nämnt Nils Wiberg som lägger sig i allt och sprider gift om vår förening så fort han får tillfälle till det.

En hel del av detta är naturligtvis isolerade händelser utan vare sig drama eller konspirationsteorier men några saker verkar hänga ihop. Och om man roar sig med att lyssna på rykten från initierade personer, läsa vad som skrivs och rita en karta över maktcentrum i Blåvitts ledning så får man en känsla av att det är några specifika namn i såväl styrelsen och den operativa ledningen som är lite extra aktiva i det här maktspelet. Det behöver inte nödvändigtvis vara negativt att viljestarka personer spelar Game of Thrones men det är kanske inte bra för IFK Göteborg att de gör det inför öppen ridå?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar