Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

lördag 3 januari 2015

Blåvitt skulle behöva ett positivt resultat

Jag har de senaste dagarna funderat lite kring Blåvitts ekonomiska resultat för 2014 där jag tycker att det mesta pekar på ett positivt resultat. Jag uppskattar att årets intäkter blir ca 140 mkr och att årets utgifter landar runt 120 mkr vilket borde ge ett resultat på ca 20 mkr plus. Frågan är dock hur nära sanningen jag hamnar?

Jag har ju försökt mig på att analysera Blåvitts ekonomiska resultat de senaste tre åren och även om jag har kunnat förutse någorlunda väl åt vilket håll de stora budgetposterna rör sig så har det varit svårt att pricka det slutliga resultatet:
 • 2011 trodde jag att vi skulle landa på någon miljon plus men resultatet blev -4 mkr. Jag gissade rätt på sju av åtta budgetpostförändringar men missbedömde den sista, publikintäkterna, med ca 3 mkr.
 • 2012 trodde jag att vi skulle landa strax över noll men resultatet blev återigen -4 mkr. Jag gissade rätt på fyra av åtta budgetpostförändringar men missbedömde bl a transferintäkterna med några miljoner kronor.
 • 2013 trodde jag att vi skulle landa på ett nollresultat men återigen visade Blåvitt röda siffror med -3 mkr. Här gissade jag rätt på sju av sju budgetpostförändringar men missbedömde storleken på kostnadsökningen för Fotbollens Elitklubb.
Även i år kommer jag säkert att missbedöma någon eller några budgetposter men förhoppningsvis så påverkar det bara slutresultatet marginellt. Efter tre raka år med negativa ekonomiska resultat på sammanlagt -11 mkr så skulle föreningen behöva ett rejält positivt resultat för att kunna ta sig an kommande utmaningar med nödvändiga spelarvärvningar och sponsorer som lämnar. Och just nu får man väl ändå säga att Blåvitt agerar med ett självförtroende hos någon som har pengar i fickan - hur skulle man annars ha råd att sparka en tränare med ett år kvar på kontraktet, ta hem Sebastian Eriksson, vara beredda att ta hem Tobias Hysén och aktivt leta efter en innermittfältare som är för bra för allsvenskan?

2 kommentarer:

 1. Nu börjar boksluten landa in från övriga föreningar! Malmö gör ett gigantiskt överskott som innebär att man skapar en egen ekonomisk division sett till ett svenskt perspektiv. Precis som Blåvitt i mitten av 90-talet. Även AIK visar ett överskott tack vare framförallt spelartransfers. Blir intressant att se hur väl Elfsborg och Helsingborg lyckats få ihop sina resultat. Finns en eller två viktiga transfers i respektive förening. För Blåvitts del är det angeläget att visa ett ordentligt tvåsiffrigt miljonöverskott. Detta för att hänga med i konkurrensen.
  För övriga föreningar kan konstateras att Kalmar gör ett antal miljoner i förlust. Halmstad får ett negativt kapital att hantera under året. Norrköping har lyckats dopa sin ekonomi med fastighetsförsäljning vilket hjälper till att skapa ett stort plus på sista raden. Falkenberg gör ett litet överskott och unndviker direkta licensproblem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Malmös 145 mkr i plusresultat är en enorm siffra i sammanhanget.
   Jag hoppas verkligen att jag har analyserat rätt när jag tror på närmare 20 mkr plus för Blåvitt - precis som du säger så behöver vi detta!

   Radera