Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

fredag 16 januari 2015

It´s the end of the world as we know it

Idag nådde ÄNTLIGEN ett destruktivt samarbete sitt slut när Blåvitt beslutade sig för att säga adjö till Prioritet Finans. Jag har upprepat frasen Ceterum censeo Prioritet Finans esse delendam under hela hösten och liksom Cato den äldre fick jag som jag ville till slut.

Den officiella förklaringen är att Blåvitt och Prioritet inte kunde enas om den ekonomiska nivån på sponsorskapet men det är ju bara en del av sanningen. Jag vet att det såväl i Blåvitts styrelserum som hos andra betydande sponsorer har funnits många som har upplevt det här samarbetet som allt mer belastande. Alla former av varaktiga och långsiktiga samarbeten och affärskontakter bygger på att båda parter vårdar relationen lika ömt. Blåvitt har skött det här samarbetet exemplariskt och varit proffsiga i all kommunikation medan Nisse Wiberg ständigt har bedrivit rovdrift på Blåvitts varumärke och aktivt har skadat föreningen.

Att stå utan stjärnsponsor i början av en säsong är naturligtvis en stor utmaning men det är inte jordens undergång. Nu när den finaste platsen på den finaste av tröjor verkligen är ledig kan det väcka tankeprocesser hos företag som tidigare inte har engagerat sig. Jag säger inte att vi kan få samma summor som i det nu avslutade Prioritet-avtalet men jag är övertygad om att den här platsen på tröjan är attraktiv. Jag har ju tidigare även funderat över möjligheten att paketera om det nuvarande stjärnsponsoravtalet så att man får flera medelstora sponsorer istället för en jättestor. Hur intressant är det t ex att sponsra enbart den blåvita spelarbussen? Hur attraktivt är det att sponsra enbart de blåvita träningskläderna där bl a träningsbyxorna bärs av ungdomar i alla stadens förorter?

Sponsoravtalet med Prioritet var värt 8 mkr brutto per år men om man räknar bort de olika aktiviteter som Blåvitt genomför för sina sponsorer så blir nog nettovärdet närmare 6 mkr per år. Det är naturligtvis mycket pengar men det mesta tyder på att Blåvitt har ekonomiska förutsättningar att hantera detta åtminstone under 2015. Jag har argumenterat för att Blåvitt ser ut att vara på väg mot ett relativt stort positivt ekonomiskt resultat för 2014 och jag hoppas verkligen att jag får rätt här. Att Blåvitt t ex verkar vara beredda att betala upp mot 6 mkr i transfersumma för Marius Lundemo tyder ju på att det fortfarande finns en del resurser i kassan. Man har dessutom arbetat aktivt med att försöka minska lönekostymen för framtiden genom att avsluta en del dyra spelarkontrakt där Daniel Sobralense nog kommer att lämna på ett eller annat sätt den närmaste tiden.

Det finns mycket mer att säga om ekonomin och Blåvitts framtida arbete med nya sponsorer men det tar vi en annan dag. Idag glädjs jag åt att vår förening visade vem det är som har sista ordet i ett sponsorsamarbete - det var vi som lämnade Nisse och inte tvärtom!

4 kommentarer:

 1. Håller med!
  Gott o bli av med clownen!

  SvaraRadera
 2. Helt enig! Konstigt att Blåvitt hållt ut så länge! Tror att det det blir dramatiskt enklare att skapa nya samarbeten med andra företag.

  SvaraRadera
 3. Jag delar inte din lättnad över att PF slutar som stjärnsponsor. Och det gör nog
  inte de styrande inom IFK heller. Då hade aldrig förhandlingarna pågått så länge.
  Just nu ser IFK:s sponsorsituation ganska skakig ut, om mina uppgifter stämmer. Här har
  ju du stor kunskap, så du får rätta mig om jag har fel.

  Vi saknar alltså stjärnsponsor i nuläget.

  Följande huvudsponsorer finns f n. Dessa är 7 till antalet efter KIA:s avhopp.
  Serneke Avtal gäller t o m 2015
  Adidas Avtal gäller t o m 2015
  Intersport Avtal gäller t o m 2015
  Ehrenborgs Avtal gäller t o m 2016
  SKF Vet inte om detta avtal fortlöper under 2015
  GP Batteries Vet inte om detta avtal fortlöper under 2015
  Länsförsäkringar Vet inte om detta avtal fortlöper under 2015

  Här finns som synes lite att göra på sponsorsidan.
  Vi vet alltså säkert att det finns ett avtal, Ehrenborgs, som gäller även för 2016.
  Det blir mycket intressant att följa vad som händer inom det här området framöver.

  När IFK vid förra årsmötet valde delvis ny styrelse, så kom det in flera ledamöter,
  som inte tog plats p g a fotbollsmässiga meriter och kunskaper. Däribland vår
  ordförande Karl Jartun. Vi får hoppas att där istället finns förmåga och kontakter
  som kan locka nya smarbetspartners för IFK.
  Mvh Bothvid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har naturligtvis helt rätt i att det finns stora osäkerheter kring Blåvitts sponsorer men jag vill påstå att det var en förutsättning att Prioritet lämnade för att kunna utveckla hela sponsorgruppen. Samarbetet med Prioritet var destruktivt och skadade oss rejält på slutet.

   Och visst är det så att Blåvitt förhandlade i det längsta med Prioritet men det faktum att man inte var beredda att kompromissa med summan är en tydlig signal på hur mycket som krävdes för att man skulle orka "stå ut" med Nisse ett tag till. Men en ny sponsor kommer man säkert att prata om lägre summor men sannolikt få ett mer fruktbart och utvecklande samarbete.

   Du sätter fingret på en intressant punkt och det är föreningens ordförande och vad han kan/ska leverera i form av kontaktnät och nya möjligheter. Hittills har vi inte sett så mycket konkret men det kan naturligtvis ske en hel del under ytan.

   Radera