Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

onsdag 28 januari 2015

Sluta dribbla med siffrorna

Idag presenterades fem alternativa sätt hur det svenska seriesystemet ska kunna se ut framöver. Målsättningen är att man ska fatta ett beslut om detta vid fotbollens Representantskapsmöte i november och att eventuella förändringar ska genomföras till säsongen 2017. De fem förslagen ser ut så här:
1) 16-lagsserien blir kvar i både allsvenskan och superettan.
2) Den "danska modellen" där tolv lag möts tre gånger samtidigt som superettan utökas till 18 lag.
3) "Hockeyförslaget" där tio lag möts fyra gånger.
4 och 5) Två olika "tvåserie"-modeller med tolv lag där serien bryts under hösten i nya serier där lagen tar med sina poäng från första serien.

Min spontana reaktion är att fotbollsetablissemanget har gått helt vilse i det här sifferdribblandet och tron på att vägen till bättre fotboll i Sverige går genom komplicerade seriesystem. Experimentet med dubbla serier och slutspel har vi redan testat i Sverige på 80/90-talen och det var generellt en period med väldigt låga publiksiffror. Det är även min minnesbild att publiksiffrorna började öka igen i samband med att vi gick tillbaka till ett rakt seriesystem, har jag rätt eller fel i detta? Och seriesystem där man möter samma lag mer än två gånger vill jag absolut inte se då det devalverar värdet av den enskilda matchen och gör den mindre unik och spännande.

Personligen vill jag ha kvar en ren och rak serie med minst 16 lag vilket idag ger 30 matcher på en säsong. Jag är inte särskilt glad att Blåvitt med Mats Gren i spetsen driver linjen att vi ska minska Allsvenskan till 12 lag och börjar fundera lite på att skiva en motion till årsmötet i denna fråga. Vi som är medlemmar i IFK Göteborg skulle verkligen behöva diskutera en så pass viktig strategisk framtidsfråga och gemensamt ta ställning till vilken inriktning vi tror är bäst för vår förening och vilken linje vi vill att IFK Göteborg ska driva.

1 kommentar:

  1. Instämmer: Sluta dribbla med hockey-upplägg!!

    SvaraRadera