Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

onsdag 4 mars 2015

Är vi exponerade för en ökad risk?

Med måndagens omtumlande ekonomiska resultat i färskt minne så har jag funderat över hur man ska tolka detta och vad det kan innebär för föreningens framtid. Och även om jag fortfarande har svårt att bestämma mig för hur jag ska bedöma situationen på lite längre sikt så känner jag att vi på kort sikt är exponerade för ett antal ökade risker.
 • Årets ekonomiska resultat på -10,4 mkr är det sämsta som föreningen har uppvisat sedan 2005 (-10,9 mkr) och det året var ju ett sorgligt kapitel. Att den nuvarande styrelsen "vågar" gå fram med ett lika dåligt resultat utan att förankra det utåt på något sätt är antingen väldigt självsäkert eller väldigt nonchalant. Själv tycker jag inte att årets resultat var "okej" och jag tycker inte heller kommunikationen kring årets resultat var okej.
Ordförande Karl Jartun i Aftonbladet den 15 januari i år.
 • Att Fotbollens Elittrupp ökar med 32% till hela 58,1 mkr är en siffra som jag fortfarande har svårt att förstå. Jag hade redan i fjol lite svårt att smälta den då 15%iga ökningen från 38,4 mkr till 44,1 mkr och kände väl att vi redan då hade maxutnyttjat Prioritets sponsorpengar. I 2014 års extremhöga siffra ska det visserligen finnas en del engångskostnader för att avsluta kontrakten med några gamla spelare men det räcker inte som förklaring. Med stor sannolikhet har föreningen under året köpt/lånat ett antal riktigt dyra spelare och jag är orolig att dessa kostnader kan spilla över på 2015 där vi jagar dyrare spelare än vad vi egentligen har råd med. Dessutom återstår det att göra avslut med Malick Mané och man kan bara hoppas att kontrakten med Gustav Svensson och Sören Rieks var mycket framtunga.
 • Redan under 2013 var vi väldigt beroende av en mycket oväntad och lyckosam transfer på David Moberg Karlsson för att få det året att gå någorlunda väl ihop och 2014 har vi varit ännu mer exponerade mot transfermarknaden. Att styrelsen nu vill börja budgetera med årliga transferförsäljningar gör mig bekymrad - från att vara en förening som accepterar att sälja spelare för att kunna göra extra satsningar (värvningar, ny Kamratgård, öka eget kapital etc) så ska vi alltså bli en förening som måste sälja spelare för att få vardagskostnaderna att gå ihop. Det är en rejäl mental förskjutning och jag känner att styrelsen måste förklara mer i detalj hur man resonerar här.
 • I 2015 års budget finns det fortfarande ett antal stora hål där stjärnsponsor och huvudsponsor saknas och där målen för publikförsäljningen är optimistiskt lagda. Dessutom har vi redan värvat Jakob Ankersen, ska köpa loss Sebastian Eriksson i sommar och vill värva en relativt dyr mr X till innermittfältet och kanske även en fjärdeanfallare. Som nödlösning för att fixa allt detta har vi transferpengar för Ludwig Augustinsson och Joel Allansson och sannolikt en förväntad försäljning av Lasse Vibe i sommar. Klarar vi ekonomin 2015? Ja, sannolikt gör vi det men frågetecknen är fortfarande många kring föreningens långsiktiga intäkter och kostnader.
Blåvitt har de senaste åren genomgått flera större förändringar i sin ledning där stor delar av styrelsen har bytts ut, hela valberedningen har bytts ut och där även delar av den operativa ledningen med klubbdirektör och avdelningschefer är ny. Föreningen har nu en på pappret mer professionell marknadsinriktad ledning som målar med djärva breda penseldrag i jakten på ökade intäkter. Än så länge har man inte lyckats med sina ekonomiska intäktsmål men man har redan lyckats ge föreningens medlemmar en del huvudvärk kring utgifterna. Eller för att uttrycka det med ett språk som vår marknadsinriktade ledning kanske förstår  bättre: Företaget har inte motsvarar marknadens förväntningar och aktiekursen har rasat rejält den senaste tiden.

4 kommentarer:

 1. Magnus Magnusson5 mars 2015 kl. 06:44

  En fråga som inte har så mycket med denna text att göra, men du kanske vet svaret ändå.
  Ang. medlemsavgift till IFK Göteborg.
  Vet du om anställda/aktiva i föreningen betalar medlemsavgift, isåfall räknas dessa in i medlemsantalet?
  Alltifrån 7-åringen till Vibe, Kurzwelly, Gren m.fl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte detta men har svårt att tro att det skulle finnas nåt obligatorium kring medlemskapet. Föreningen lyfter ju ofta fram i andra sammanhang att medlemsskap ska vara ett aktivt val.

   Radera
 2. Som medlem i IFK Göteborg kan jag ha synpunkter på hur verksamheten sköts.
  Jag tycker att investeringsstopp borde införas tills det egna kapitalet uppgår till 25 Mkr.
  Det innebär stopp för dyra miljonvärvningar. Nya spelare får hämtas från akademin.
  Om en spelare säljs eller lämnar klubben, och ersättare inte går att finna i U-truppen, så kan en extern
  rekrytering få göras.
  Styrelse och klubbledning måste alltså förstärka det egna kapitalet innan en mer offensiv satsning får göras.
  Detta kan ju gå snabbt ifall Lasse Vibe säljs i sommar, och han ersätts till en låg kostnad.

  Jag vill naturligtvis, precis som alla IFK-supporters, se sportsliga framgångar. Men det allra viktigaste är att klubbens existens på sikt inte äventyras.
  Mvh Bothvid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håler med dig att det behövs en extra god ekonomisk kontroll den närmaste tiden och en plan hur det egna kapitalet ska kunna öka till en mer trygg nivå. Jag tror inte man behöver införa investeringsstopp men föreningen skulle behöva redovisa ett positivt resultat i år efter fyra raka år med röda siffror.

   Radera