Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 7 april 2015

Dags att öka Gamla Ullevis maxkapacitet?

På påskdagen 2009 spelade Blåvitt sin första match på Gamla Ullevi inför 18 276 åskådare vilket fortfarande är den högsta publiksiffran som har uppnåtts på arenan. Den här söndagens 15 118 åskådare mot Åtvidaberg visade dock att Blåvitt har stor potential att locka många åskådare och redan i den kommande matchen på söndag mot Malmö kommer arenans maxkapacitet att testas. Förra årets var det 17 073 åskådare som såg matchen mellan Blåvitt och Malmö men många stolar gapade samtidigt tomma när dålig uppdelning mellan hemma- och bortasektionerna tvingade fram stora säkerhetszoner.

Om sanningen ska fram så är det inte ofta de senaste åren som det har varit lapp-på-luckan-känsla på Gamla Ullevi och det beror mest på att Blåvitt inte har spelat tillräckligt bra fotboll. Men när det går bra sportsligt så ökar suget även hos evenemangsåskådarna och då MÅSTE det finnas lediga platser tillgängliga. Enligt Gamla Ullevis hemsida så är den officiella maxkapaciteten 18 416 åskådare med både sittande och stående publik och 16 596 åskådare med enbart sittande publik. Det känns dock inte som att Blåvitt får tillgång till hela denna publikkapacitet.

Nedan skulle jag vilja peka på några relativt enkla ombyggnader som skulle kunna öka arenans kapacitet för Blåvitt i matcher med stort publiktryck. I bilden nedan kan man t ex se längs den röda linjen att man inte har monterat stolar på den översta 14:e raden på kortsidan. Detta var tidigare polisens gångyta hela arenan runt men stolar är nu monterade på den 14:e raden på båda långsidorna då polisen inte behövde denna yta längre. Om man kunde montera stolar på den 14:e raden även på den här kortsidan så skulle kapaciteten öka med nästan 200 stolar. På samma sätt borde man återställa sektionen C1 som ligger i den röda cirkeln. Här byggde man häromåret en plattform för en TV-studio som aldrig kom att användas men plattformen blev kvar. Här fanns tidigare ca 70 stolar.


Den viktigaste ombyggnaden att få tillstånd nu är en permanent justering av sektionerna för bortafansen som idag huserar på hela den nedre läktaren på södra kortsidan och där man ytterst sällan använder den tredjedelen som ligger närmast Levande Sittplats. I matcher med stora bortaföljen, som nu på söndag när Malmö kommer, får de även B4 på läktare ovanför vilket medför att det gapar stora tomma säkerhetshål på både övre och nedre etage.

Om man byggde om arenainsläpp, avskiljande stängsel etc så att bortaläktaren blev ungefär som den rödmarkerade ytan i bilden nedan (den övre läktarsektionen bara i matcher med stora bortaföljen) så skulle det bl a medföra att den blåmarkerade ytan kunde öppnas upp permanent till hemmasupportrarna. Säkerhetszonerna skulle kunna hållas till ett minimum mellan sektionerna och kanske skulle man även kunna hissa upp den fula jalusiväggen på den nedre läktaren permanent? Hur som helst så skulle det här kunna öka kapaciteten för hemmafansen med uppåt 600-800 platser i de flesta matcher.


Om samtliga ovanstående förändringar genomfördes så skulle Blåvitts hemmakapacitet öka med uppåt 1 000 platser jämfört med hur det är idag. Därefter är det upp till Blåvitts spelare att genom vackert spel, segrar och guldstrider se till att publiken vill komma till Gamla Ullevi och fylla även dessa platser.

6 kommentarer:

 1. Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till den här debatten som har blommat upp. Är det någon form av hybris från föreningen. Det är jättebra att man funderar i banorna om att utöka antalet platser inför framtiden, och inför de två, kanske tre matcherna per år som det kan tänkas bli fullsatt.
  Min oro som jag gärna önskar att problematisera runt är hur man i så fall kommer hantera sektionerna. Kommer dessa öppnas endast när det är i övrigt fullsatt? Jag gillar när det är knôkat, det blir bättre tryck. Kommer man alltid ha dessa sektioner öppna för försäljning kommer det i majoriteten av matcherna leda till ett glesare intryck. Men hanterar man det korrekt och inte har platserna till försäljning, så varför inte.
  Sen håller jag med om att bortasektionen medför för mycket döyta tyvärr och har inte heller någon bra lösning på problemet, men det handlar ju återigen egentligen bara om ett par matcher om året som den faktiskt fylls. Just dimensioneringen för bortasektionen är väl bra, det är ju snarare säkerhetszonerna ovanför som är kass. Kan man inte lösa det med tak/nät på något sätt?

  SvaraRadera
 2. Hmm, instämmer. Kan man inte bara dela upp sektion B3 i två delar, skärma av en 5-6 rader intill bortasupportrarna med nät och ställa upp ett par vakter. Sen kan man väl skärma av de två raderna längst ner som är närmast bortasupportrarna på nedre stå. Samma sak borde göras med sektion P4 också, då slipper hela sektioner stå tomma. Förstår att arenan och polisen måste agera säkert men vafan? en 17700 borde det ju gå att få in om det planeras lite.
  Sen kan väl vi supportrar visa att kommandobryggan SKA vara slutsåld till de flesta matcher så att det där planket kan tas bort, men det är väl en säkerhetsfråga det också...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är genom att regelbundet sälja ut arenan som vi kan sätta press på arenaägaren att genomföra föreslagna förändringar. Så länge som vi inte klarar av att sälja ut i mer än någon enstaka match så väger tyvärr våra argument tunt. Så jag hoppas verkligen att 2015 blir ett riktigt bra publikår så att vi får en del ombyggnader genomförda.

   Radera
  2. Ja, känns som om det mesta är upp till oss. Personligen har jag känslan av att det kan bli ett bra år med både bra publiksiffror och bra spel på planen. Alla förutsättningar finns.

   Radera
 3. Planket på Kommandobryggan är ju för skakningarnas skull, det har inget med publiktillströmningen att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är enbart för skakningarnas skull. Det krävs nog mer omfattande åtgärder för att få bort planket och komma åt de 600 platser som finns där. Kanske skulle man som ett delmål försöka få planket uppflyttat en rad och komma åt 200 platser extra? Har dock svårt att bedöma hur det skulle påverka skakningarna.

   Radera