Min digitala oas där jag kan fundera, filosofera, grubbla, räkna, värdera, analysera, sammanställa, svära, rasa, jubla, skratta, gråta, fantisera, drömma, spekulera och lära mig mer om de två fotbollslag som berör mig allra mest...

tisdag 21 april 2015

En dröm om en blåvit vägg

Biljetterna till cupfinalen den 17 maj säljer riktigt bra och har passerat 10 000 sålda efter bara två dagar. Många av de blåvita sektionerna är redan slutsålda och det kommer att bli en riktigt rolig fest med mycket folk på plats. Även måndagens hemmamatch mot Helsingborg hoppas jag blir en publikfest med mycket folk, snart 10 000 sålda även där.

För några veckor sedan skrev jag lite om möjligheterna att öka kapaciteten på Gamla Ullevi på den södra kortsidan genom att sätta in stolar på idag tomma platser och att disponera om bortaläktaren. Sammantaget skulle det kunna öka Blåvitts hemmakapacitet med uppåt 1 000 platser i de största publikmatcherna med många bortafans på plats.

Idag vänder jag blickarna åt andra hållet och tittar på den blåvita klackläktaren, Kommandobryggan. Vi känner alla till historien där arenaägarens oförmåga att komma till rätta med vibrationerna gjorde att man hastigt och mindre lustigt stängde av de tre översta raderna av klackläktaren med ett plank. Sammantaget försvann 600 av 2 400 platser, vilket motsvarar 25%, och klacken har inte varit sig riktigt lik sedan dess när det gäller volym och intensitet. Och räknar man in den tomma 14:e raden högst upp så finns det totalt 800 platser bakom planket som en potentiell skatt för Blåvitt att utnyttja en vacker dag.

Så hur kommer man åt dessa 800 platser då? Jag bedömer att det enda sättet att komma åt vibrationsproblemet på arenan är att genomföra de pålningar som borde ha gjorts redan när arenan byggdes (fuskbygge!). Det är naturligtvis en mycket dyr åtgärd och realist som jag är så räknar jag inte med att arenaägaren är beredd att göra detta. Men om jag fick drömma för en liten stund så skulle jag se dessa pålningar som ett ypperligt tillfälle att samtidigt skapa en stor sammanhängande klackläktare i en etage, detta genom att höja upp den nedre läktaren så att den blev en förlängning av den övre med samma lutning och samma utformning.

Jag är inte särskilt bra på att rita men hoppas ändå att det går att föreställa sig hur en samlad blåvit klackläktare skulle kunna se ut inom den röda ramen.
Om man lyckades genomföra detta drömprojekt och fick bort vibrationerna helt på arenan så skulle man kunna öppna de fyra raderna högst upp bakom planket och skapa 800 platser. Den upphöjda nedre läktaren skulle bidra med ca sju nya rader á ca 150 platser, dvs drygt 1 000 platser. Lägger man ihop allt detta så skulle Kommandobryggan förstärkas med ytterligare 1 800 platser och innehålla totalt 3 600 platser framöver fördelade på 21 rader. Detta hade blivit en väldigt stor, samordnad och ljudstark klack vid fullsatta matcher - en massiv blåvit ljudvägg!

Naturligtvis måste man räkna bort de 1 600 platser som finns på dagens nedre etage så nettoökningen i publikplatser hade inte blivit så stor (+200 platser). Men det här ska ju i första hand ses som ett projekt för att uppnå en maximal supporterupplevelse på arenan vilket i sig kommer att locka mer folk och fylla stolar som idag står tomma.

Röd linje visar ny utformning av en samlad klackläktare, blå linje visar siktlinjen ner så att man ser målet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar