Blåvitt har inlett det här året bra och det märks även i publiksiffrorna. Söndagens cupfinal var utsåld på de blåvita sektionerna och försäljningen till de allsvenska matcherna har gått bättre än i fjol. Målsättningen har bland annat varit att sälja ut de 1 800 platserna på Kommandobryggan till varje match och just nu är det redan slutsålt där till matchen mot AIK på torsdag och 1 143 sålda till matchen mot Djurgården om två veckor.
Tittar man på årets hittills spelade allsvenska hemmamatcher och jämför dem med motsvarande matcher i fjol så har det i år kommit 6 843 fler åskådare (53 800 åskådare 2015 jämfört med 46 957 åskådare 2014) på dessa matcher. Det är bra men måste bli ännu bättre om Blåvitt ska kunna höja sitt allsvenska publiksnitt från 2014 rejält.
 |
Publiksiffrorna i årets spelade hemmamatcher jämfört med samma matcher i fjol. |
Publiksnittet i fjol var 10 739 medan det efter årets spelade hemmamatcher just nu ligger på 13 450 åskådare. De kommande tre hemmamatcherna före sommaruppehållet spelas mot topplag och borde vara ganska självsäljande och landa på samma publiksiffror som i fjol eller bättre - då ligger publiksnittet kvar runt 13 500 vid sommaruppehållet. I skrivande stund är det 12 164 sålda till AIK-matchen med tre dagars försäljning kvar. Jag är dock lite orolig över att matcherna mot Djurgården och Elfsborg spelas med bara tre dagars marginal och hoppas inte evenemangsåskådarna hinner bli "mätta" tills dess.
Den stora utmaningen kommer efter sommaruppehållet när vi nästan uteslutande, Hammarby och Häcken undantaget, möter lag med lägre attraktionskraft. Är Blåvitt fortfarande med i guldstriden och spelar attraktiv fotboll så kommer det att locka många fler åskådare även till dessa matcher. Om Blåvitt, mot förmodan, har glidit ur guldstriden så kan det bli en rejäl uppförsbacke att hålla uppe publiksiffrorna. Om vi rent hypotetiskt skulle få samma publiksiffror i år som vi fick i fjol i dessa matcher så skulle publiksnittet sjunka ner mot ca 11 000 när säsongen är slut. Här är det naturligtvis en stor fördel att ett iskallt lag som BP har bytts ut mot Hammarby.
 |
Fjolårets publiksiffror för de hemmamatcher som spelas efter sommaruppehållet. |
Jag hoppas att Blåvitt fortsätter att vara ett topplag under hela säsongen och att publiken fortsätter att strömma till Gamla Ullevi. Publiksnittet under det första året på Gamla Ullevi 2009 var rekordhöga 13 813 åskådare och det hade varit en dröm att nå upp till dessa nivåer igen. För att nå dit skulle vi dock behöva snitta 14 000 åskådare i våra resterande hemmamatcher och det är ju naturligtvis en riktigt stor utmaning.
Jakebox, du har ju mycket goda kunskaper om IFK:s ekonomi.
SvaraRaderaJag läste just att MFF siktar på att bli ensamma ägare till Swdebank i Malmö.
Skulle IFK kunna köpa loss Gamla Ullevi ? Är det över huvud taget intressant ?
Skulle en sådan affär kunna stärka IFK ?
Om du svarar ja, på frågorna två och tre, skulle det kunna göras tillsammans med ett par starka sponsorer ? Kanske Serneke, kanske några andra.
Kan detta vara nästa steg för de allsvenska klubbarna att stärka sin ekonomi, som vi nu ser att Malmö tar ?
Kalmar är väl redan där i någon form. Kanske följer snart Elfsborg och Helsingborg efter.
Mvh Bothvid
Bothvid, jag har ju genom åren varit ganska positiv till ett arenaägande men jag börjar allt mer tvivla på detta. Just nu är jag inte ens säker på att jag vill att Blåvitt ska satsa på Clean Court.
RaderaTittar man runt i Sverige så ser man t ex att Kalmar gör mångmljonförlust på sin arena varje år och det finns t o m en del som vill att klubben ska sälja arenan. Elfsborg har haft en bra arenadeal under många år men har nått ett läge nu är intäkterna börjar sjunka från publik och sponsorer. Stockholmslagen mår bra just nu men det beror främst på att de är hyresgäster på sina arenor och att de har en enorm publiktillströmning just nu. Själva arenorna går med enorma belopp minus varje år.
Även Malmö har gått minus på sin arena varje år där strategin har varit att betala av lånen för att minska räntekostnaderna framöver. Har man tjänat över 100 mille på Champions League och 70 mille på spelarförsäljningar så har man lite handlingsutrymme att göra just detta.
Tittar man är i Göteborg så har varken Blåvitt eller arenaägaren lyckats bevisa sedan 2009 att det går att tjäna några stora pengar på Gamla Ullevi. Blåvitt har för låga publiksiffror och för få kapitalstarka sponsorer för att det ska kännas realistiskt. GotEvent som driver Gamla Ullevi har inte lyckats tjäna några pengar på arenan trots att man har fyra lag som spelar på den just nu.
Blåvitt har som bekant många ekonomiska problem just nu. Vi har ett stort underskott i driften, lågt eget kapital, brist på sponsorintäkter, ett nytt hyreskontrakt på Kviberg som blir dyrt och fortfarande ett stort lån för Kamratgården. Innan vi har fått ordning på vår basekonomi bör vi inte ens tänka tanken på att ge oss in i ett nytt osäkert ekonomiskt projekt som ett arenaägande innebär.
Så tyvärr, även om drömmen om en egen arena fortfarande finns där nånstans i bakhuvudet så är det väldigt svårt att skissa på en realistisk ekonomisk kalkyl för ett sådant projekt just nu. :-(