En bit in i den allsvenska säsongen kan man konstatera att Jörgen Lennartsson nu har hittat sin önskade startelva där endast skador eller sjukdom tvingar fram förändringar. Även när det gäller byten är Lennartsson konservativ och använder sig av exakt samma spelare i varje match. Det innebär bl a att Blåvitt hittills bara har utnyttjat 16 spelare i truppen i seriespelet, vilket är ganska få. Här har Lennartsson en svår avvägning att göra framöver mellan att fortsätta att köra på med sin samspelta startelva eller att börja göra fler spelare delaktiga under perioder när matchandet är intensivt. Slutspurten på vårsäsongen i allsvenskan innehåller många viktiga matcher på kort tid och sedan kommer en sommar då man ska kombinera allsvenskan med kvalspelet till Europa League.
Som ett brev på posten i sådana här situationer så väcks frågan om varför så få unga spelare får speltid och chansen att visa upp sig. Blåvitt har just nu fyra unga spelare i truppen som är uppflyttade från den egna U19-truppen och av dessa är det bara Gustav Engvall som ingår i Lennartssons startelva och utvalda avbytare. Övriga unga spelare får just nu främst fokusera på U21-spelet och om man har tur få vara med på avbytarbänken.
Kontrasten till för några år sedan när Blåvitt släppte fram flera 17-åringar i startelvan samtidigt är stor men det är faktiskt en hel del som har förändrats i omvärlden sedan dess. På den tiden kunde unga svenska talanger säljas för 20-40 mkr till utlandet medan priserna har sjunkit nu till maximalt 10-20 mkr, något som kan minska incitamentet att satsa på unga spelare. Dessutom har Sverige infört en expertskatt vilket har gjort det mer förmånligt att värva färdiga startelvaspelare från våra grannländer. Ovanpå detta ligger just nu en stark ekonomisk utveckling i allsvenskan med Malmös CL-äventyr och nybyggda arenor i Stockholmsområdet som tvingar alla topplag att anta utmaningen och vässa sina startelvor för att kunna prestera här och nu.
Det är således mycket som tyder på att tröskeln har höjts för unga talangfulla spelare som spelar i topplagen i Allsvenskan, precis som det redan har skett i många andra europeiska ligor. Supertalanger som Engvall kommer även framöver att ha en chans att slå sig in vid 18-19 års ålder medan etableringsåldern för de allra flesta kommer att ligga på 20-22 år - om de ens når hela vägen fram. Fortfarande är talangutveckling och en egen akademi en lönsam och mycket viktig verksamhet för Blåvitt men det gäller verkligen att hitta och utveckla de rätta talangerna.
För Karl Bohm, Billy Nordström och Patrick Dyrestam gäller det att prestera maximalt på träningar och U21-matcher för att överleva i den hårda konkurrensen. Inom kort ansluter ju Kasim Prosper och Sabah Lawson till A-truppen och alldeles utanför truppen finns bl a Martin Johansson Zanjanchi, Victor Edvardsen (två nya mål i helgen har ökat årets målskörd till 23 mål hittills), Patrik Karlsson Lagemyr och Alexander Leksell som trycker på. Det kan tyckas som en hård värld men det är precis så tufft och utmanande som det ska vara i en elitsatsande verksamhet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar